Myndigheterna har gått ihop för att kontrollera så att arbetsförhållandena är som de ska, och om de anställda får sin lön. Foto: TT

Myndighetsrazzia i Värmland för att upptäcka människohandel

Publicerad

Flera myndigheter gick förra veckan samman nationellt och genomförde en razzia mot bland annat bilverkstäder. I Värmland fann man flera fall av svart arbetskraft och på farlig arbetsmiljö.

Arbetsmiljöverket, Polisen och Skatteverket genomförde under förra veckan ett hundratal oanmälda kontroller på biltvättar, bilverkstäder och företag som arbetar med bilrekonditionering i flera städer i hela landet. I Värmland upptäcktes totalt sju fall av illegal arbetskraft.

– Det var sju personer, samtliga fall rör tredjelandsmedborgare utan tillstånd att arbeta. En del har inte ens rätten att upphålla sig i Sverige, säger Per Englund, kriminalinspektör vid människohandelsgruppen på Polisens nationella operativa avdelning.

Togs med av polis

Personerna medtogs till polisstation för vidare handläggning och mot fuskande företagare startades en polisutredning för bland annat brott mot utlänningslagen.

– Man jobbar illegalt och det finns risk för att de utnyttjas, jag ser dem som potentiella brottsoffer. Hela syftet med aktionen är att hitta potentiell människohandel, säger Per Englund.

Det kan handla om farlig arbetsmiljö, att de anställda får liten eller ingen lön eller att man tvingas sova på arbetsplatsen, enligt Englund.

Livsfarlig billyft

Vid kontrollerna i Karlstad fann man även brister i arbetsmiljön på de olika företagen. Arbetsmiljöverkets sju inspektioner i Karlstad visade att fyra företag hade flera brister när det gällde kemikaliehantering. Vid två av företagen användes en billyft som inte genomgått en besiktning och blivit godkänd. Där lade arbetsmiljöverket ett omedelbart förbud att använda billyften igen och företagarna får betala sanktionsavgift.

Inget kassafusk i Karlstad

Skatteverket var nöjd efter de fem kontroller man gjorde i Karlstad vid olika företag.

– Av de fem företagen var det ingen som var aktuellt för ett övervägande om kontrollavgift. Det är positivt och för vår del såg det bra ut. Vi kontrollerar att man sköter kassaregistret och slår in köpen, säger säger Conny Svensson, nationell samordnare på Skatteverket.

Kontrollerna under förra veckan ingår i en större Europagemensam insats mot otillbörlig arbetsplatsexploatering.

Detta hittade man vid razzian nationellt

Visa

Totalt kontrollerades 107 företag och 391 personer nationellt

27 personer befann sig i riskzonen för att vara utnyttjade eftersom de saknade arbetstillstånd eller tillstånd att vistats i landet

Arbetsmiljöverket fann allvarliga brister på 90 procent av arbetsplatserna, det ledde till cirka 70 sanktionsavgifter

Det var i huvudsak för billyftar och kompressorer inte var besiktigade.

Arbetsmiljöverket kommer att skicka ut 50 inspektionsmeddelanden med krav som bland annat rör kemikalierisker, rasrisker i lokaler och skyddsutrustning

Skatteverket genomförde totalt 70 kontroller som resulterade i 19 stycken överväganden om kontrollavgift

Källa: Arbetsmiljöverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer