Nils Granberg, skådespelare och filmare som gör filmen ”En kängurus liv” där tolvårige Casper Nilsson från Karlstad är med. Foto: SVT

Mytomspunnen känguru blir film

Uppdaterad
Publicerad

Värmland är känt för sina fantasifulla berättelser. Och nu ska ännu en skröna bli film: Kängurun i Hagfors 1997.

– Det började med min granne, Ingrid som bodde i Motjärnshyttan, där jag växte upp. Helt plötsligt kom hon till familjen och berättade att hon hade haft en känguru på gården, säger Nils Granberg, skådespelare, filmare och mannen bakom filmen ”En kängurus liv”.

Kängurufebern bröt ut Hagfors 1997. Förutom Nils Granbergs granne så trädde fler ögonvittnen fram, däribland speedwayföraren Tony Rickardsson. Och hela bygden levde upp: Det bakades kängurupizzor, trycktes tröjor, och på turistbyrån hoppades man på en turistinvasion. 

– Man utnyttjade det här hoppet för att verkligen belysa människan och bygden och det tror jag betydde väldigt mycket. 

Tolvåriga Casper spelar Nils

Och mitt i allt det här fanns Nils Granberg. Handlingen i ”En kängurus liv” cirklar runt hans egna upplevelser som tolvåring i ett Hagfors präglat av kängurur, skateboards och speedway.

Cirka 100 barn castades för huvudrollen innan valet föll på Casper Nilsson, tolv år från Karlstad.

– Han såg väl nåt i mig som han såg i sig själv, tror jag. Det är i alla fall det han säger, att han ser mig i sig själv, säger Casper Nilsson, som ska gestalta en ung Nils.

Tror att kängurun fanns

Om det fanns någon känguru i skogarna runt Hagfors, det blev aldrig bevisat men Nils tror att den fanns där:

– Absolut. Det tror jag faktiskt. Annars hade jag inte suttit här. Jag tror att den här kängurun levde i otrolig frihet och mådde fruktansvärt bra. Och där finns kopplingen mellan människor och kängurur. 

Filmen har premiär i december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.