Birgitta Halvarsson, kyrkoherde i Övre Älvdals församling, berättar om resan till Jerusalem och hur den bekostades. Foto: SVT

Näckåns fallrätt betalade kyrkans resa

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkan i Nordvärmland sålde en fallrätt till företaget Näckån när bolaget byggde ett kraftverk norr om Sysslebäck. Pengarna använde församlingen till att bekosta en resa för anställda och förtroendevalda till Jerusalem.

Priset var 250 981 kronor för församlingen.

– Det som är unikt är att alla yrkeskategorier kunnat följa med och har skaffat sig den här kunskapen om det som de arbetar med dagligdags, inte bara präster och diakoner, säger Birgitta Halvarsson, kyrkoherde i Övre Älvdals församling.

Det var i november som 18 personer, 13 anställda och fem förtroendevalda, åkte på studieresa till Jerusalem i Israel efter en studiecirkel.

20 000 kronor per person

Enligt församlingens egen sammanställning kostade resan närmare 20 000 kronor per person. Anställda betalade 3 000 i egenavgift, förtroendevalda 8 500 kronor.

Församlingen betalade ytterligare 250 981 kronor för resan. 206 000 kronor var från Näckåns fallrätt, 44 000 från personalens utbildningsbudget.

– Det är klart att det är mycket pengar. Men med tanke på det här med fallrätten var det en bra investering för personalen, säger Hans Nordberg, ordförande i kyrkorådet i Övre Älvdals församling.

En medlem i församlingen, som vi pratat med, säger att det är slöseri med pengarna i en liten församling. Hon säger också att det känns som om församlingens ledning mörkat att resan skett.

– Det har ju inte ens stått om det i församlingsbladet trots att det kom ut efter att den här resan skett, säger hon.

Enligt Birgitta Halvarsson har ingenting mörkats.

– Det är ju kyrkofullmäktige som beslutat att vi får använda fallrättspengarna och alla våra protokoll från fullmäktige och kyrkoråd ligger på hemsidan, säger hon.

– Församlingsbladet låg på tryck när den här resan var avslutad. Men det kommer ett nytt församlingsblad, säger Hans Nordberg.

I klippet berättar kyrkoherden vad de såg och vad de fick för pengarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.