• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en lantbruksfastighet i Kungshult i Eslövs kommun. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Nämndeman ska ha uttalat sig rasistiskt på nätet

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Expressen ska Lisen Persson, nämndeman vid Värmlands tingsrätt, bland annat ha skrivit på Avpixlat att religionsfrihet inte ska råda i Sverige.

Lisen Persson sitter i kommunfullmäktige i Hagfors kommun för Sverigedemokraterna sedan valet 2014. Vid årsskiftet påbörjade hon sin tjänstgöring som nämndeman i Värmlands tingsrätt och nu skriver tidningen Expressen att Lisen Persson har skrivit kommentarer om muslimer och islam på olika sajter på nätet.

Våren 2013 ska hon ha skrivit ”Religionsfrihet ska INTE råda i Sverige” på sajten Avpixlat. Hon ska också ha skrivit ”Muslimer har en tradition av att kasta sten för att få sin röst hörd. Inför utvisning på livstid om de så mycket som tänker tanken.”

”Attityden största orsaken”

Expressen skriver också att Lisen Persson har lämnat följande kommentar efter att Fredrik Reinfeldt varnade för minskad tolerans i samhället.

”Jag undrar om Reinfeldt skulle känna lika stor nyfikenhet om hans egen dotter blev våldtagen av ett gäng Muslimer? Hans föräldrar blev rånade och misshandlade av ett gäng Muslimer? Enligt BRÅ är det inte ekonomi och misslyckande som är största orsaken – det är attityden. Läs Koranen.”

Har granskat 6000 personer

Expressen har tillsammans med Researchgruppen granskat drygt 6000 personer från alla partier som från årsskiftet valts till nämndemän. Bland annat ska en SD-nämndeman ha skrivit ”Skäms på er era parasiter!” anonymt om ensamkommande flyktingbarn. Enligt tidningens kartläggning ska åtminstone tre SD-nämndemän skrivit rasistiska inlägg på olika hatsajter.

Sverigedemokraternas distriktsordförande i Värmland, Runar Filper, säger till Värmlandsnytt att misstanken om att Lisen Perssons uttalat sig rasistiskt kan komma att leda till att partiet tar upp hennes rätt till medlemskap.

Värmlandsnytt har sökt Lisen Persson för en kommentar, men har inte lyckats nå henne.

De är oftast tre stycken vid brottsmål i Tingsrätten. De flesta myndiga svenska medborgare kan väljas till nämndemän.

Deras uppgift är att tillsammans med juristdomaren tillämpa rättsreglerna i målet.

Nämndemännens medverkan syftar till att domstolens avgörande ligger i linje med samhällets allmänna rättsuppfattning.

Att vara nämndeman är inte ett politiskt uppdrag, men de väljs i kommun- eller landstingsfullmäktige efter nominering av de politiska partierna.

Källa: Sveriges domstolar

På Sveriges domstolars kampanjsajt för att få fler att bli nämndemän står det att man måste uppfylla vissa lämplighetskrav för att bli utsedd. Bland annat måste man ”vara lämplig för uppdraget med hänsyn till omdöme, självständighet, laglydnad och övriga omständigheter.”

Domstolarna kontrollerar även lämpligheten hos de valda nämndemännen genom att begära utdrag ur belastningsregistret. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer