Under torsdagen fick Region Värmlands kollektivtrafiknämnd ta emot mer än 950 namnunderskrifter med krav på ett återöppnande av de stängda stationerna på Värmandsbanan. Foto: SVT

Namnlistor i protest mot indragna tågstopp

Uppdaterad
Publicerad

Idag fick Region Värmlands kollektivtrafiknämnd ta emot mer än 950 namnunderskrifter med krav på ett återöppnande av de stängda stationerna på Värmlandsbanan.

Det var 2016 som tågen slutade stanna på fem stationer, däribland Brunsberg och Lene.

För Helena Fhager i Lene har de indragna tågstoppen fått stora följder. Familjen har bland annat tvingats köpa ytterligare en bil.

– Min son går på gymnasiet och nu när tågen inte stannar måste vi köra femton mil i veckan för att skjutsa honom till tåg och buss, och min man kan inte heller pendla med tåg till sitt jobb längre.

Helena Fhager är en av medlemmarna i byalaget i Brunsberg och Lene som samlat in namn med krav på att stationerna ska öppnas igen.

– Vi har ingen kollektivtrafik alls nu. I första hand vill vi att tågen stannar, i andra hand vill vi ha en bussförbindelse.

”Stark opinion”

Idag överlämnade byalaget sammanlagt drygt 950 namnunderskrifter till kollektivtrafiknämnden, med krav på att tågen börjar stanna igen.

Jesper Johansson (MP) är nämndens ordförande.

– Det är intressant att se att det finns en väldigt stark opinion bland resenärerna för att även de här orterna ska ha tillgång till tågtrafik.

Tågstoppen utreds på nytt

Och den omdebatterade stängningen av stationer på Värmlandsbanan – och Fryksdalsbanan – är nu återigen föremål för politisk debatt. Kollektivtrafiknämnden har beställt en ny utredning för att utreda tågstoppen på nytt.

– Det är svårare på Värmlandsbanan än på Fryksdalsbanan eftersom det är mycket mer trafik där, säger Jesper Johansson (MP).

– Vi hoppas kunna anpassa tidtabellen så att tågen ska kunna stanna åtminstone på vissa turer, medan det kanske är svårare andra tider på dygnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.