Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Högstadieläraren Elin Boström på Rudsskolan startar det digitala grupparbetet som Gustav Plogner och Karl Vestman har tillsammans med en klasskamrat som nu i coronatider fått stanna hemma efter rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och skolan. Foto: Therese Fjellman/SVT

Nära var tredje elev borta från skolan

Uppdaterad
Publicerad

Som en konsekvens av coronaviruset har frånvaron bland elever i grundskolan ökat rejält. Under förra veckan var i snitt omkring 30 procent av eleverna borta från skolan i Värmlands två största kommuner. Nu jobbar både Arvika och Karlstad med utbildning på distans för att inte eleverna ska halka efter för mycket.

Under vecka 12 hade Karlstads kommunala grundskolor en elevfrånvaro på cirka 30 procent i genomsnitt. Vissa skolor skolor hade vissa dagar en frånvaro bland elever på uppemot 40 procent. Som jämförelse var frånvaron under vecka 8, alltså innan sportlovet, tio procent.

– Vi såg att det ökade ordentligt förra veckan, säger Jenny Glad som är biträdande skolchef i Karlstads kommun.

869 elever hemma i Arvika

Värmlands näst största kommun, Arvika, hade som mest 32 procents frånvaro under vecka 12 – då var 869 elever frånvarande från förskoleklass till årskurs 9 av totalt 2 656 elever. Genomsnittet för hela veckan låg på 29 procent, vilket kan jämföras med genomsnittet för samma vecka 2019 på åtta procent.

 - Det stora antalet frånvarande elever har gjort att skolorna i nuläget har elever på plats och elever med hemuppgifter. Redan idag har vi elever som deltar i undervisningen via digitala möjligheter hemifrån, till exempel videolänk, säger Carina Johannesson som är grundskolechef i Arvika.

Distansundervisning också i Karlstad

Även Karlstads kommuns grundskoleelever har sedan den här veckan möjlighet till undervisning på distans.

– Överlag är det bra att riktlinjerna följs och att de stannar hemma, men vi vet ju att det sitter elever hemma som är hyfsat pigga och som i normalfallet hade varit i skolan och deltagit i undervisningen, och då är det ju vår skyldighet att se till att de kan vara med vid undervisningen om de orkar, säger högstadieläraren Elin Boström.

I klippet ovan kan ni se mer om distansundervisningen på Rudsskolan.

Råd för att minska risken för smittspridning av coronavirus i skolor

Visa

* För att minska risken för smittspridning ska barn, elever och personal vara uppmärksamma på symtom som feber, hosta och svårigheter att andas och vid sådana symtom hålla sig hemma. Det gäller även vid lättare symtom som halsont, snuva, illamående, huvudvärk och muskel- och ledvärk. Rekommendationerna gäller oavsett om man varit på resa innan man blev sjuk eller inte.

* De flesta elever som går i grundskolan eller motsvarande skolformer, har skolplikt och förväntas därför vara i skolan. I dagsläget bedömer Folkhälsomyndigheten att det ur ett smittskyddsperspektiv inte finns anledning att friska elever ska stanna hemma från skolan.

* Om en elev insjuknar under skoldagen ska eleven gå hem så snart som möjligt. Personalen kontaktar då elevens vårdnadshavare.

* Förutom de allmänt förebyggande åtgärder som finns mot spridning av luftvägsinfektioner kan skolan och förskolan vidta ytterigare åtgärder för att hindra smitta så att undvika större ansamlingar av elever och att vistas mycket utomhus.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet