Lars Hedelin. Foto: Polisen/TT

Nationella poliskontroller inleds på söndagen

Uppdaterad
Publicerad

Varje år genomför polisen att antal trafiksäkerhetsveckor, stora samtida insatser över landet som inriktas på exempelvis hastighet. 7–13 mars är det dags igen.

Syftet är att vara närvarande i trafiken, stävja brott men framförallt förhoppningsvis förebygga.

– Allt handlar ju om att sätta fokus på trafiksäkerheten, säger Lars Hedelin, presstalesperson för polisregion Bergslagen.

Värsta rusningen är över

Insatserna rullar i stort sett på som vanligt, trots pandemin. Men Hedelin säger samtidigt att de arbetar lite mer riktat och går mer på tips, underrättelser och misstankar.

Vad tror du om trafiken under slutet av sportlovsveckan, inte minst söndagen som väl är värst?

– Vi har nog haft den värsta sportlovsrusningen. Vecka 7 när det var lov söderut hade vi mycket genomfartstrafik, men den trafiken är ju över nu. Sedan gör ju trafikpolisen hastighetskontroller löpande, det rullar ju hela tiden.

Under trafikveckan i höstas registrerade ni 1 007 hastighetsöverträdelser, går det att säga något om vad som väntar nu i pandemitid?

– Det är som att fråga hur långt är ett snöre. Allt vårt arbete gör vi ju med förhoppning att man inte ska köra för fort. Effekter av pandemin har vi nog egentligen inte sett.

Vad har du för råd till sportlovstrafikenterna?

– När folk ska ut på långresor, ta god tid på er och ta många pauser. Var inte stressad, det är orsak till många olyckor och man vinner så lite på att köra om. Ligg lugnt och tuffa på så kommer man fram säkert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer