Foto: SVT

Nätkampanj för billigare tandvård

Publicerad

Ketil Ervik i Munkfors driver ett upprop på nätet för att få in tandvården i den ordinarie sjukvården med samma patientavgift eftersom många låginkomsttagare avstår från tandvård på grund av de höga kostnaderna.

Ketil Ervik, som själv har erfarenhet av tandproblem, startade en kampanj på nätet för 11 månader sen med en tydlig inriktning.

– Målet för vår kampanj är att se till att tandvården ska ingå i den vanliga vården så att man får betala 200 kronor för tandvård precis som man betalar för sjukvård. Det är det rimliga, menar Ketil Ervik.

70 000 namnunderskrifter

Hittills har Ketil fått in nästan 70 000 namnunderskrifter som stödjer hans krav. Om några dagar ska han lämna över kravet och namnlistan till socialdepartementet – som också ska riktas till socialdepartementet.

Socialminister Annika Strandhäll (S) håller med om Ketils krav.

– För mig så är det också ett långsiktigt mål med ett liknande system. Samtidigt är det klart att vi också behöver vara medvetna om att det här är en oerhört dyr reform – ungefär 20 miljarder om året pratar vi om, kommenterar Annika Strandhäll.

Bidragen räcker inte

Så den reform som Ketil Ervik vill ha kan ta lång tid att genomföra även om en utredning nyligen är tillsatt för en mer jämlik tandvård.

Idag så finns det ett allmänt tandvårdsbidrag och ett högkostnadsskydd som staten står för och barntandvård, sjukhustandvård och äldretandvård som landstingen står för. Sammanlagt rör det sig om ungefär 10 miljarder kronor av en total beräknad tandvårdsmarknad till 25 miljarder.

Men Ketil Ervik tycker inte att bidragen räcker för de som har det sämst ställt. Han säger att många skrivit och intygat  att de avstår från att gå till tandläkaren på grund av kostnaden som snabbt kan gå upp till fem-tiotusen kronor för ett enda besök trots bidrag.

– Alla, inte bara de rikaste, ska kunna göra stora tandbehandlingar. Det är ett psykiskt välbehag att kunna gå ut bland folk i stället för att sitta hemma eftersom man inte har några tänder i munnen. Så ska det inte vara, säger Ketil Ervik.

Ingå i den vanliga sjukvården

Ketil tror också att andra vårdbehov och kostnader kan minska om fler kommer till tandläkaren och får en bra tandhälsa. Så en tandvårdsreform skulle inte bara innebära ökade kostnader för staten, anser han.

Ketil Erviks kampanj kan bli långvarig för han tänker driva den tills reformen är genomförd där tandvården ingår i den vanliga sjukvården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer