Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Det var som att vända på en hand. Kunderna försvann”, beskriver lanthandlaren Elinor Syversen effekten av de nya bestämmelserna. Foto: SVT

Nattsvart för gränsbutikerna – nya restriktionerna håller norrmännen hemma

Uppdaterad
Publicerad

Efter några månaders uppsving är läget inom gränshandeln nu dystrare än någonsin. Lagom till julhandeln gäller nya gränsrestriktioner som håller de norska kunderna borta.

I Bograngen hade lanthandlare Elinor Syversen laddat för norsk köprusch. Nu står hon med 500 kilo skinka – men inga kunder.

– Bograngenborna får äta julskinka till midsommar om jag ska bli av med allt det här.

Elinor Syversen ser sig uppgivet omkring. Trots att hon hunnit avbeställa en del tronar 500 kilo julskinka i butikens kyldiskar. Väldigt mycket skinka när man betänker att det bara bor knappt 100 personer i byn.

Det är en dyster handlare som möter i lanthandeln några kilometer från den norska gränsen. Efter att ha hankat sig fram med permitteringar, minskade öppettider och tomma färskvarudiskar har det varit full fart i butiken sedan Norge slopade de flesta av gränsrestriktionerna i oktober.

Nu är det dags igen.

Nya restriktioner efter skenande smitta

– Vi hade ju fyllt upp alla diskar igen. Men nu står vi här, säger hon och skakar på huvudet.

Efter skenande smitta och omikronutbrott har Norge återigen infört strikta restriktioner för den som vill passera in i landet. Gränsen är inte stängd, men det krävs både förhandsregistrering och ett covidtest för den som passerar in i landet. Även om man bara gjort en kort shoppingtur.

– Det var som att vända på en hand. Kunderna försvann, beskriver Elinor Syversen effekten av de nya bestämmelserna.

Julspriten orörd i hyllorna

Och det är inte bara i kyldisken som det märks att de norska kunderna uteblir. Butiken är även ombud för Systembolaget. Nu står den förbeställda julspriten på lagret och väntar på retur när ingen kommer för att hämta ut den.

Se den kvarlämnade julspriten och hör mer om det kritiska läget för gränshandeln i klippet ovan!

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet