Nazistaktivitet ökar i Värmland

Publicerad

Brottsförebyggande centrum, BFC, i Värmland är kritiskt och anser att kommunerna i Värmland gör för lite mot de nazistiska organisationerna.

– De måste på något sätt stoppa nyrekryteringen till de här grupperingarna, säger Peter Sundin, projektledare vid Brottsförebyggande centrum.

En kartläggning som BFC gjort visar att det i första hand är Svenskarnas parti som har verksamhet i Värmland. Antalet aktiviteter från högerextrema grupper i Värmland har mer än fördubblats från 2012 till 2013. Från 135 aktiviteter till 317.

– Det är inte helt överraskande med tanke på att det är valår, säger Peter Sundin.

Det handlar framförallt om flygbladsutdelning, men också om torgmöten, studiecirklar och så kallade blågula-band-aktioner mot sådant som partiet, Svenskarnas parti, menar sprider svenskfientlig propaganda.

I minst en av länets kommuner ställer partiet upp i kommunvalet i höst. Det är i Forshaga där Madicken Pettersson Fridén står som första och enda namn på valsedeln.

Partiet, som Peter Sundin beskriver som ett tydligt nazistparti har lokalavdelningar i Arvika, Grums, Hammarö, Karlstad, Kristinehamn, Säffle och Årjäng.

Aktiviteter under 2013 var flest i Karlstad, men i förhållande till antalet kommuninvånare utmärker sig Grums, Kil, Hagfors och Forshaga.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Valet i Värmland

Mer i ämnet