Foto: SVT

Neddragningar att vänta på gjuteriet i Charlottenberg

Publicerad

Aluminiumgjuteriet Fundo Components i Charlottenberg har problem med lönsamheten och nu tvingas man se över bemanningen.

– Vi håller på och ser över företaget och det pågår olika diskussioner med facket. Men inget är beslutat, säger fabrikschefen Thöger Olesen.

Fundo har länge haft ekonomiska bekymmer och bara under december gick företaget minus med 5 miljoner kronor. Det florerar flera rykten om varsel och uppsägningar bland de drygt 150 i personalen.

Rykten som Thöger Olesen tillbakavisar.

– Fundo måste bli lönsamt. Fram till sommaren ska vi minska med 4 personer per månad men hur det ska ske är inte bestämt. Vi tittar på allt just nu: pensioner och om folk säger upp sig så ersätts de inte, säger han.

”Höftat fram en siffra”

Från facket Metalls sida bekräftar man att det har inletts en process men att den inte har kommit så långt.

– Det känns som de har höftat fram en siffra och hoppas att det ska räcka, säger Robin Östlind företrädare för Metall på Fundo.

Han är också kritisk till att man ska ha en längre process och tror att det finns fördelar med att se över allt på en gång.

– De måste tänka långsiktigt och gör man det så här så kanske man gör sig av med kompetenser som man kanske behöver senare, säger han.

Företagsledningen och facket har ett nytt samrådsmöte den 29 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.