I dagsläget används bergrummen som förvaringslokal åt Brigadmuseets kläder och utställningsföremål. Foto: SVT

Nedläggning av bergrum bromsas

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) bromsar nedläggningar av kommunala civilförsvarsanläggningar, exempelvis Karlstads bergrum.

– Man har avvecklat i en takt utan eftertanke, säger Leif Gustafsson, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen.

Regeringen beslutade 2015 att återuppta planeringen för civilförsvar. MSB följer nu upp direktiven och bromasar nedläggningen av kommunala civilförsvarsanläggningar.

– Vi har ett nytt säkerhetspolitiskt läge i Sverige och vi måste titta på de lokaler som kommunen har – behövs de eller behövs de inte. De har varit i malpåse i kanske 15 år, säger Magnus Dyberg-Ek, samordnare på MSB.

Oanvända rum

Karlstads bergrum har varit oanvända under många år och den senaste övningen skedde på 1990-talet. Utrustning och lösören har plockats bort och kvar finns det nödvändigaste för att hålla bergrummet varmt och torrt. 

– Stora volymer av det vi investerat i sen 1940-talet, och lagt ned enorma summor pengar på, har man avvecklat i en takt utan eftertanke, säger Leif Gustafsson, beredskapsdirektör på Länsstyrelsen.

Betonghus på fjädrar

Inuti berget har ett betonghus placerats på fjädrar. Mellan huset och bergsväggen finns ett luftschakt som ska skydda från jordbävningar och yttre anfall. Totalt fanns där 42 bäddar med ett privatrum för de ordinerade cheferna som – precis som alla andra – skulle sova i skift. Där fanns en gång i tiden matförråd och förnödenheter som skulle räcka i 40 dagar och nätter.

– Syftet var att skydda och rädda liv, det är civilförsvarets motto. När en olycka eller ett anfall har inträffat ska civilförsvaret rädda dem som har drabbats och kanske sitter fast i ett skyddsrum. Uppgiften var även att laga vattenledningar och se till att transporter kommer igång. Det var den typen av verksamhet som skulle ledas inifrån bergrummet, säger Bengt Holmgren, före detta beredskapsdirektör.

Saknar modern teknik

I dag har ingen kommun i Värmland en fungerande ledningscentral i ett bergrum. Det finns ett fåtal kvar som inte är förseglade, men de är omöjliga att använda. I dagsläget används bergrummen som förvaringslokal åt Brigadmuseets kläder och utställningsföremål. Lokalerna har inte blivit renoverade sedan 1985 och i kontrollrummet finns fortfarande kommunikationsmedel från 50-talet.

– När det gäller tekniknivå, kommunikation och data så är det av en gammal typ och behöver uppgraderas. Men skyddet mot yttre hot är fortfarande väldigt gott, säger Leif Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.