Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Du har inga hjärtproblem va?”, säger Nils Nygaard innan han trycker på play. Bilen står helt stilla. Foto: SVT

Nils, 16, spelar högst i Arvika: ”Det är trycket som är kul”

Uppdaterad
Publicerad

Nils Nygaard, 16, från Arvika är inte ute och stör på natten, men han tror sig vara den som kan spela högst musik i hela stan. Över 153 decibel kommer han upp i. Jetmotorn på ett flygplan ligger på 130.

Han satsar på att tävla i dB drag racing, en sport där den som får högst ljud inne i bilen vinner. I internationella tävlingar finns det de som kommit upp i över 170 dB.

Nils Nygaard skulle gärna se en sådan tävling i Arvika. Kanske hade det till och med bidragit till lägre ljudvolymer i stan om nätterna, tror han.

– Jag tror vi hade fått ner oväsendet betydligt mycket mer, eftersom fler personer hade haft ett ställe att visa upp sitt ljud på, istället för att åka runt på gatan och plåga resten av befolkningen. Hade vi haft dB drag racing hade vi haft en tid på dagen där alla kunde leva med det, säger han.

Nils tog med oss till en obebodd plats för att visa vad ljudanläggningen går för. Trots att han inte spelade på absolut max var en säkerhetsfråga på plats: ”Du har inget hjärtproblem va?”.

Se trycket i ljudanläggningen i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Störande musik i Arvika

Mer i ämnet