Nils Granberg om långfilmen som kom till när han sökte sig själv. Foto: SVT/Jenny Eriksson

Nils livskamp blev tragikomisk långfilm

Uppdaterad
Publicerad

36-åriga Nils Granberg lever med flera diagnoser som gjort livet tufft. Ett försök att få ordning i tillvaron efter flera självmordsförsök resulterade i en tragikomisk långfilm.

– Filmen var ett sätt att förstå varför jag fått den här hjärnan i födelsedagspresent.

I tre år har Nils Granberg arbetat med filmen ”cirka 18 månader.” där han själv är huvudperson. Den är en fusion av dokumentär och spelfilm som han själv har skrivit manus till, producerat, regisserat, fotat, klippt och skrivit musiken till.

– Jag både spelade mig själv och var mig själv, för att ta reda på vem jag egentligen är, säger han.

Kan visas på skolor

Nils Granberg var tre år när han fick sina första ångestsymptom, men först som vuxen fick han diagnoserna ADHD, OCD, GAD, hälsoångest och social fobi. I filmen försöker han få ordning på sitt liv efter upprepade självmordsförsök.

Filmen visas digitalt  på Värmlands biografnätverk  från och med den här veckan. Redan nu har han fått frågan om han kan tänka sig att visa filmen på gymnasieskolor och prata med elever om sina erfarenheter av psykisk ohälsa.

– Kan jag få någon som tänker ”fuck it jag skiter i det här att ändra sig” så är det helt otroligt, säger Nils Granberg.

Se klipp ur filmen ovan och hör Nils Granberg berätta om kampen mot att vilja dö.

”Vägrar bli bitter och arg”

Under åtta år har Nils försökt få hjälp med sina problem. Han har haft kontakt med psykiatrin i fyra regioner och tappat räkningen på hur många läkare han mött och dragit samma historia för. Men, hans film är ingen känga till psykiatrin. Nu får han bra regelbunden hjälp.

Har du frågor kring psykisk ohälsa och stödet som finns att få? Läs mer här.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Vid akuta lägen eller vid tankar på självmord, ring alltid 112.

  • Vårdguiden, 1177.
  • Jourhavande medmänniska, 08-702 16 80. Alla dagar kl 21–06. Chatt söndagar kl 21-24.
  • Jourhavande präst – ring 112 och fråga efter jourhavande präst. Chatt sön–tors kl 20–24.
  • Självmordslinjen – finns tillgänglig via chatt och telefon 90101 för den som har tankar på att ta sitt liv, eller för den som har frågor om närstående som har tankar på att ta sitt liv. Alla dagar 06-24.
  • Föräldralinjen, för den som är orolig för sitt barn, eller ett barn i sin närhet. 020-85 20 00, öppet vardagar klockan 10–15 samt torsdagskvällar 19.00–21.00.
  • Äldrelinjen, för den över 60 som mår psykiskt dåligt. Även öppen för anhöriga eller den som känner sig ensam. Vardagar mellan 10.00–15.00, 020-22 22 33.
  • Hjälplinjen på telefon 0771-22 00 60 alla dagar klockan 13.00-22.00. OBS! Hjälplinjen stänger den 31 december 2019.
  • Bris För den som är under 18 år går det att ringa till Bris och prata med en kurator. Deras telefonnummer är 116 111 och de har öppet varje dag mellan kl 14:00 och 21:00.

Källa: Mind.se/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.