Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet: Därför vill polisen bli avlastad av en psykiatriambulans och så svarar regionrådet. Foto: Montage Jenny Eriksson/SVT

Polismyndighetens önskemål – vill se psykiatriambulans i Värmland

Publicerad

Efter värmlandspolisens larm om ökad psykisk ohälsa och kritik mot psykiatrin kommer nu önskemål från polisen nationellt.

– Vi skulle önska att man satte in en psykiatrisk bedömningsresurs som kan avlasta polisen, säger verksamhetsutvecklaren Patrik Forsemalm på NOA. 

Förra året fick polisen totalt 37 000 samtal gällande psykisk ohälsa, men i många fall handlar det om rena sjukdomsärenden där polis inte skulle behöva vara med, enligt Patrik Forsemalm. Han ansvarar för polisens arbete med psykisk ohälsa och suicidprevention på NOA, Nationella Operativa Avdelningen.

– Vi ska åka om någon ska tvångsomhändertas och föras till vård mot sin vilja och i fall där det riskerar att bli stökigt, men vid andra tillfällen är det bättre med en vårdinsats för den som är sjuk.

Enligt Patrik Forsemalm lägger polisen ner ungefär 30 årsarbetskrafter på psykisk ohälsa. Ofta är det ärenden som är tidskrävande och särskilt i glesbygd kan det göra att man tar resurser från akuta händelser. Inte minst blir det förebyggande arbetet lidande.

Han poängterar att Polismyndigheten alltid kommer vara en aktör i arbetet med psykisk ohälsa, men trycker på att deras insats i första hand ska läggas där den polisiära kompetensen behövs.

Regionrådet delar inte polisens syn

Regionrådet Fredrik Larsson (M), ser ingen anledning att organisera om för att möta polisens önskemål. Han hänvisar till den pågående kompetenshöjningen som innebär att all ambulanspersonal i länet ska få ta del av föreläsningar om psykisk ohälsa.

– Vi ska hitta ett sätt att arbeta tillsammans, säger Fredrik Larsson (M).

I klippet ovan hör du deras syn på läget. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.