Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mord eller Nödvärn? Idag inleddes rättegången i Värmlands tingsrätt. Foto: SVT

Rättegång om Kristinehamnsmordet startad

Uppdaterad
Publicerad

I april körde en man av vägen i Kristinehamn och avled kort senare. Det visade sig att han blivit skjuten.
En 65-årig man är misstänkt för mord men när rättegången inleddes idag hävdade försvaret att skotten som träffat offret avlossats oavsiktligt vid en kamp om vapnet vid 65-åringens hus.

Det var utanför Kristinehamn som delar av skottdramat utspelade sig. Den man i 50-årsåldern som senare sköts kom till 65-åringens bostad och försökte hugga sig in genom dörren.

Mannen var, enligt försvaret, aggressiv och 65-åringen hämtade ett gevär för att enligt egen utsago tvinga bort angriparen.

Männen kände varandra och anledningen till händelsen ska ha varit ouppklarade affärer och skulder.

I samband med tumultet avlossades flera skott – och ytterligare skott när angriparen gick till sin bil och körde iväg. Efter några kilometer körde han in i ett träd i Kristinehamn och avled en stund senare med två skottskador.

Vid rättegången som beräknas pågå i tre dagar är den stora frågan om skotten som träffade mannen avlossades vid en kamp vid dörren och om geväret i så fall avfyrades oavsiktligt.

Vid förhöret hävdade den åtalade 65-åringen att han inte medvetet hade skjutit några skott och var osäker på antalet skott som hade avfyrats. Åklagaren ifrågasatte att vapnet skulle ha kunnat laddas om utan avsikt vid tumultet vid dörren.

Fotnot: 65-åringen dömdes för dråp, inte mord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kristinehamnsmordet

Mer i ämnet