Foto: SVT

Norge kan komma att öppna för resor till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

De norska och danska regeringarna är överens om att öppna upp för fritidsresor mellan länderna, bekräftar norska statsministern Erna Solberg på en pressträff. Samtidigt förs en dialog med Sverige om ett öppnande av gränsen.

– Vi jobbar nu med bilaterala lösningar mellan de nordiska länderna. Norge och Danmark är eniga om att öppna upp för turistresor mellan våra länder från den 15 juni, säger Solberg.

Enligt Erna Solberg är det ännu inte klart om även fritidsresor mellan Norge och Sverige kommer att kunna bli aktuella.

– Vi har nu en ram och principer som vi kommer att gå till dialog med de andra nordiska länderna om. Nu ska vi prata med både Island, Sverige och Finland, säger hon.

Det som krävs är att smittskyddsmyndigheterna i länderna kan enas om riktlinjer.

– Det behöver nås en enighet mellan myndigheterna om kriterier för att identifiera vilka regioner som har högt smittryck. Sådana områden ska inte besökas av turister från andra nordiska länder, säger Erna Solberg till NRK.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet