Den norska handelns organisationer går nu samman med facken i en enad front mot gränshandeln.

Norge kraftsamlar mot gränshandeln

Uppdaterad
Publicerad

Den norska handelns organisationer går nu samman med facken i en enad front mot gränshandeln. Och det är inte bara den traditionella gränshandeln som ska hejdas. Allt fler norrmän beställer också typiska gränshandelsvaror som godis och läsk per paket över gränsen.

– Vi måste få konkurrera på lika villkor!

Handlaren Claus Richard Eriksen ser uppgivet på de överfulla hyllorna i postavdelningen i livsmedelsbutiken på Tåsen i Oslo.

Varje dag kommer paket med godis och läsk från Sverige, samtidigt som samma varor står osålda på hans egna butikshyllor.

– Det började när sockerskatten höjdes förra årsskiftet. Nu kostar en burk läsk 20 kronor hos mig, medan kunderna beställer i Sverige för fyra-fem kronor burken. Det blir många paket, och vi tjänar i stort sett ingenting på att leverera dem.

Godis och läsk i paket

Samtidigt som norrmännen handlade för 15,3 miljarder norska kronor i de svenska gränsbutikerna under de senaste fyra kvartalen blir e-handeln över gränsen allt större.

I Charlottenbergs köpcentrum kan man både köpa godis och läsk på plats, och beställa på nätet.

– Det är bara att beställa i vår nätbutik. Det är ganska nytt, men vi utvecklar det hela tiden, säger Ryno Andersson, butikschef i en av de jättelika godis- och läskbutikerna i köpcentret.

Norsk kraftsamling

Men nu kraftsamlar den norska handelns organisationer mot kundflykten över gränsen. Arbetsgivare och fackförbund har gått samman och skapat Gränshandelsalliansen, för att utöva påtryckningar på politikerna att utjämna skillnaderna i skatter och avgifter mellan länderna.

– Vi har både den traditionella gränshandeln där folk reser till Sverige i bil, och så har vi dessutom fått en jättestor digital gränshandel på toppen. Norge tappar stora summor på detta, säger Ingvill Störksen, direktör för avdelning Handel inom de norska tjänsteföretagens organisation Virke, som är en av medlemmarna i Gränshandelsalliansen.

Skatten på godis sänks

Den nya organisationen har redan rönt en del framgång. Från och med årsskiftet återställs sockerskatten på godis till samma nivå som innan förra årets chockhöjning. Om ett år införs dessutom moms på mindre beställningar på nätet, något man hoppas ska stoppa godispaketen från Sverige.

– Det blir samma moms som för norska varor. Då blir vi i alla fall kvitt en orättvisa.

Går det verkligen att vända Gränshandeln tror du?

– Ja det tror jag. Vi ser stadigt en större förståelse för problemet bland norska politiker. Det krävs mycket för att få det att vända, men vi ska se till att det gör det!

Fortfarande stora skillnader

På den svenska sidan gränsen märks dock ingen rädsla för ändrade skatter och avgifter i Norge.

– Det kan säkert påverka marginellt, men generellt sett är det så stora vinster att göra på att handla här att jag tror att norrmännen kommer fortsätta komma, säger Madeleine Ward, chef för Charlottenbergs köpcentrum.

Och de kunder SVT mötte på plats var eniga.

– Då måste de sänka andra priser också, som alkoholpriserna, säger Inge Johanne Ness som rest en och en halv timme för att fylla sin kundkorg i butikerna i Charlottenberg.

Maken Rune håller med:

– Det är ju en fin tur också. Vi tänker fortsätta att komma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.