Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Norge öppnar upp imorgon: Slopar kravet på inresekarantän för Värmland Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Norge öppnar upp igen: Slopar kravet på inresekarantän för Värmland

Uppdaterad
Publicerad

16.00, i morgon lördag. Då öppnar Norge upp samhället igen, och slopar de flesta coronarestriktionerna. Bland annat slopas nu inresekarantän för ovaccinerade som reser in i Norge från Värmland. För Västra Götaland blir läget dock oförändrat.

– Nu kan vi leva som normalt, vi har klarat oss bättre än många andra länder, säger statsminister Erna Solberg.

Den norska regeringen benämner öppningsplanen som ”En normal vardag med ökad beredskap”. Planen presenterades under en presskonferens om coronasituationen under fredagen.

– De allra flesta kommunerna känner att de har kontroll över situationen, säger Solberg, som under pressträffen tackar hela landet för insatserna under pandemin.

Lättnaderna handlar bland annat om kravet på en meters avstånd till medmänniskor. Enmetersregeln har funnits i Norge sedan den 12 mars förra året.

Även den allmänna internationella reseavrådan upphör, men först när den löper ut den 1 oktober, enligt TT.

Västra Götaland och Värmland bedöms olika

Enligt norska Folkhälsoinstitutet betecknas Värmland i dag som orange. När Norge öppnar upp under lördagen kommer ovaccinerade som reser in i landet från Värmland att slippa inresekarantän.

Men Stockholmsområdet, Östergötland, Skåne, Gotland och Västra Götaland är fortsatt rödmarkerade på Norges coronakarta, även efter klockan 16 på lördagen. Det innebär alltjämt att ovaccinerade som reser därifrån och in i Norge måste sitta tio dagar i karantän även fortsättningsvis.

Den uppdaterade coronakartan kan komma att uppdateras under helgen och kan innebära ytterligare förändringar från och med måndag 27 september.

Enligt VG hade den norska regeringen redan innan presskonferensen bekräftat att kravet på karantänhotell skulle skrotas, och att de stängda gränsövergångar kommer öppnas igen när gränskommunerna kan erbjuda testning för resenärer.

Hälsomyndigheterna har sedan tidigare också rekommenderat att karantänkravet för barn tas bort.

Inträde

 • Inträdesbegränsningarna, det vill säga begränsningarna för vem som får komma in i Norge, kommer att upphävas för EES / Schengen- och lila länder. Det innebär att EES -medborgare, personer från andra länder som är bosatta inom EES -området och personer som är bosatta i Storbritannien och Schweiz kan komma in i Norge. Inträdesbegränsningarna hävs också för personer som bor i lila länder, det vill säga länder utanför EES / Schengen som FHI tror kan ha något mildare åtgärder.
 • Inträde tillåts för närvarande över de 35 godkända gränsövergångarna för dem som inte har särskilda undantag. Stängda gränsövergångar öppnas igen när gränskommunen har ett testerbjudande klart och bra information har utarbetats för resenärer.
 • Polisen kommer att prioritera gränskontroll av resenärer från områden med högt infektionstryck. Kontrollen av resenärer från områden med lågt infektionstryck nedgraderas, men slumpmässiga kontroller kommer att utföras. 

Karantän och testning

 • Inträdeskarantän tas bort för resenärer från organga områden. Efter detta gäller inträdeskarantän endast resenärer från röda, mörkröda, lila och gråa länder (andra tredjeländer).
 • Inträdeskarantänen kommer att tas bort för barn under 18 år. Skyldigheten att testa vid gränsen upprätthålls för barn som kommer från ett område med karantänplikt. Dessutom rekommenderas test efter tre dagar.
 • Vuxna resenärer från karantänområden kan avsluta inträdeskarantänen genom negativt PCR -test som tagits tidigast tre dagar efter ankomst. Skyldigheten att PCR -testa sju dagar efter ankomst tas bort.
 • Karantänhotell tas bort som ett krav, men bibehålls som ett erbjudande för dem som inte har en annan lämplig karantänplats. De som redan befinner sig på karantänhotell när de nya reglerna införs kan slutföra sin karantän där om de vill.
 • Krav för ett genomfört koronatest före ankomst till Norge tas bort.
 • Krav för tester vid gränsövergångar / ankomster regleras för resenärer från gröna och orange länder / områden Testkravet bibehålls för resenärer som kommer från områden med karantänplikt.
 • Alla helt vaccinerade med giltig dokumentation släpps från karantän och tester.
 • Källa: regjeringe.no

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet