Omkring 1 000 norrmän vill undersöka om landets karantänsregler är förenliga med norsk lag. Foto: SVT

Norrmän med hus i Sverige stämmer norska staten

Uppdaterad
Publicerad

Runt 1 000 norrmän med hus i Sverige stämmer nu norska staten för brott mot grundläggande rättigheter i och med införandet av karantänsregler för de norrmän som övernattar i sina svenska fritidshus. De kräver också att karantänsreglerna hävs i väntan på rättsligt avgörande.

Det var under fredagen som de norska fritidshusägarna med hus i Sverige lämnade in stämningen. De kräver att domstolsväsendet prövar om karantänsreglerna är förenliga med norsk lag. Som grund för sin sak hävdar de bland annat att karantänsreglerna strider mot kraven på likabehandling i och med att de fritidshusägare som har sina fastigheter i Norge kan nyttja sin hus utan restriktioner. Det uppger den norska nyhetstjänsten nrk.no.

”Starkt ingrepp i de grundläggande rättigheterna”

– För de flesta innebär karantänsplikten i praktiken ett förbud mot att övernatta i, underhålla och bruka sin egen fritidsegendom. Det upplevs som ett starkt ingrepp i de grundläggande rättigheterna, med stora negativa konsekvenser för de enskilda familjerna, skriver fritidshusägarnas advokat i ett pressmeddelande.

Gruppen med fritidshusägare kräver att den norska staten öppnar för resor med övernattning i egen egendom i Sverige utan karantänsplikt. I väntan på ett rättsligt avgörande anser de också att kartantänsreglerna hävs till ärendet är avhandlat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer