Norrsken syntes över Värmland under natten

Uppdaterad
Publicerad

Under natten mot lördag kunde norrsken skådas på flera håll i länet, bland annat i Kristinehamn, Karlstad, Kil, Sunne och Torsby.

Att se norrsken i Värmland hör inte till det vanliga. Natten till den 15 januari kunde det dock ses från flera ovanliga platser runt om i landet.

Vi fick in många fina tittarbilder på norrskensnatten runt om i Värmland. I klippet ovan kan du se några av dem. 

Foto: Malin Berglund

Norrsken i Karlstad.

Foto: Johanna Alteryd

Norrsken i Kristinehamn.

SVT:s reporter Johan Hedlund fångade denna bild på norrskenet i Kil vid 23:30. Foto: Johan Hedlund

SVT:s reporter Johan Hedlund tog bilden ovan på norrskenet i Kil vid 23:30.

Detta är norrsken

Norrsken uppstår när laddade partiklar slungas ut från solen och träffar atmosfärens yttersta skikt. När partiklarna når jordens yttersta atmosfär kolliderar de med de molekyler och atomer som finns i atmosfären. I samband med kollisionerna hamnar atomerna i ett mer energirikt tillstånd. När atomer och molekyler sedan återgår till sina normala tillstånd avger de den extra energin genom att sända ut ett ljus, vilket sedan visar sig som ljusfenomen kring polerna – norrsken och sydsken.

För att se norrsken måste det vara mörkt och klart väder eftersom molnen ligger på en lägre höjd än norrskenet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.