Foto: Joel Landegren

Norsk seger i udda cykelrace

Uppdaterad
Publicerad

För tredje året kördes fatbiketävlingen Solsta Cykel Mattila Fatbike Marathon i Nordvärmland i helgen. Snabbast på de feta cykeldäcken var norrmannen Vidar Mehl.

55 deltagare ställde upp på startlinjen i årets upplaga av Solsta Cykel Mattila Fatbike Marathon. Av dem ställde elva upp i tävlingsklassen som inte oväntat hade norrmän både på första och andra plats när loppet var avklarat.

– Den här tävlingsformen är väldigt populär i Norge och Kanada. Det hålls till och med ett norskt mästerskap och så är de mycket bättre än svenskarna också, konstaterar Gunnel Axelsson från arrangerande Mattila IK.

Enda tävlingen på snö

Enligt arrangören är tävlingen den enda i Sverige där man kör så kallad fatbike på snö.

– Det är speciellt. De cyklar på de här bredare däcken och det är viktigt hur mycket luft man har i dem. De kollar lufttrycket hela tiden.

Intresset för sporten ökar dock, vilket märks i Mattila.

– Det har ökat varje år. I fjol var det 42 deltagare i år 55, säger Gunnel Axelsson.

Vann tävlingen gjorde Vidar Mehl, Norge, tvåa blev Odd Erlend Hansen Berg, också Norge och på tredje plats återfanns svenske Marcus Claudelin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.