Redan i veckan kan gränsen mot Norge öppnas för värmlänningarna. Foto: Dag W. Grundseth/TT

Norska gränsen stängs igen – Värmland rödlistas

Uppdaterad
Publicerad

Den norska regeringen beslutade idag att återigen stänga gränsen mot Värmland. Detta eftersom antalet smittade ökat de senaste veckorna och nu överstiger 20 nya bekräftade smittfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna.

Det var på måndagskvällen som Folkehelseinstituttet (FHI), Norges motsvarighet till Folkhälsomyndigheten rekommenderade den norska regeringen att rödmarkera Värmland och fem andra län i Sverige där antalet smittade ökat. Den norska regeringen följer nu FHIs rekommendation och rödmarkerar regionerna Östergötland, Blekinge, Värmland, Uppsala, Dalarna och Örebro.

Att Värmland återigen blir rödmarkerat betyder att karantänsplikten som togs bort den 25 juli återinförs från och med lördag den 15 augusti. De som åker över gränsen efter det måste sitta i karantän i tio dagar.

Den norska regeringen beslutade även att rödlista sex europeiska länder: Island, Malta, Nederländerna, Polen, Cypern och Färöarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet