Foto: SVT

Norska regler för testning vid gränsen ska ses över

Publicerad

De norska reglerna för testning av inresande vid gränsen ska ses över. Det säger Espen Nakstad som är ansvarig för coronahanteringen på det norska Helsedirektoratet till NRK.

Som SVT tidigare har rapporterat om har man tidigare gjort omfattande testning men fått en mycket låg andel positiva testsvar. Enligt Espen Nakstad har testningen varit nödvändig tidigare under pandemin.

– Tyvärr har det varit nödvändigt på grund av det höga infektionstrycket i Sverige genom stora delar av pandemin. Flera stora utbrott på norska arbetsplatser under 2020 är huvudorsaken till att systemet etablerades, säger Espen Nakstad till NRK och fortsätter:

– Nu är situationen annorlunda och testregimen håller på att ändras. Detaljerna är inte klara men vi värderar systemet löpande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.