Geir Hauglund från Oslo väljer att semestra i Värmland: ” Det är en grön trend” Foto: SVT

Norska turister väljer Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler norrmän väljer att semestra i Sverige, och ett av de populäraste länen är Värmland.
Enligt turistbranschen handlar det om en ny grön trend att turista i sitt närområde.

Silje och Geir Haugland blickar ut över Fryken från vilstolarna vid husbilen på Torsby camping. Far och dotter har åkt på semestertur tillsammans och för familjen från Oslo är det ett medvetet val att semestra nära hemmaplan.

– Det är det här att man inte ska flyga så mycket utan tänka grönt. I Norge pratar man mycket om det och vi ska inte ut och flyga i år, säger Silje Haugland.

Och familjen är inte ensam. Antalet norska gästnätter på hotell, vandrarhem och campingplatser ökade med 4,2 procent förra året. I Värmland var ökningen ännu större, 8,5 procent.

Enligt turismbranschens egen intresseorganisation ser man en tydlig trend.

– Man väljer att göra en så kallad ”hemester”, och semestrar nära hemorten. Värmland och Sverige är ju så nära hemma du kan komma för många norrmän, men ändå utomlands, säger Sarah Andrén på Visit Värmland.

Mer än den vanliga gränshandeln

Förutom bad, natur och kultur är det förstås även de låga priserna som lockar. Men enligt Helena Henriksson, vd på Torsby camping, är det inte bara den traditionella gränshandeln som lockar.

– De lämnar sina bilar på verkstaden och vaccinerar sina djur och köper kläder. Och så är det förstås Systembolaget och restaurangbesök.

Geir Hauglund har semestrat i Sverige många gånger och märker tydligt att landsmännen blir allt fler på den värmländska sidan riksgränsen.

– Det är avsevärt fler. I Norge kallar vi det flygskam. Man ska hålla sig i närområdet och använda de resurser som finns. Det är en grön trend.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer