• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anders Karlborg, verksamhetschef på trafiksäkerhetsorganisationen NTF i Värmland, är inte särskilt hoppfull när det gäller att stoppa fortkörarna med hjälp av farthinder och teknisk utrustning. Foto: SVT

NTF: Bara utbildning kan stoppa fortkörare

Uppdaterad
Publicerad

Enligt den ideella organisationen NTF räcker det vare sig med hemgjorda trafikhinder eller Trafikverkets vägbulor och fartkameror för att stoppa fortkörare. Istället vill man se en storsatsning på utbildning i trafikvett – med start redan i skolan.

Anders Karlborg, verksamhetschef på trafiksäkerhetsorganisationen NTF i Värmland är inte särskilt hoppfull när det gäller att stoppa fortkörare med hjälp av farthinder och teknisk utrustning – hemgjord eller professionell.

– Det som kan fungera är det som svider i plånboken, som fartkameror eller farthinder där vägen sänks ner och bilen kan gå sönder om man man kör för fort.

Så det måste kosta pengar om det ska få effekt?

– Det verkar så ja, säger han.

Ingen långsiktig lösning

Men även om trafikhindren fungerar just där de står hjälper de inte i längden, menar han.

– Det fungerar på de metrarna där hindret sitter. Vad som händer före och efter är en annan sak.

Vill se undervisning för barn

Istället vill Anders Karlborg se en storsatsning på trafikkunskap, och att förändra attityderna till bilkörning och hastigheter. Och han menar att vi måste börja med de allra minsta.

– Jag har fyra barn. De får en utmärkt simundervisning i skolan, men ingen undervisning i trafikkunskap. Det kan ta en generation att ändra attityderna, men vi måste börja nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer