Bärgningen igång – Båten på rätt köl

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen verkar det ha gått vägen. Tre månader efter att restaurangbåten i Karlstad sjönk lyckades bärgarna långsamt börja lyfta den med hjälp av domkrafter. Vid 17-tiden hade man lyckats få vraket på rätt köl.

Efter 25 år som restaurangbåt sjönk den gamla pråmen i Klarälven mitt i Karlstad. Restaurangen hade stängt, men det fanns planer på att öppna den tillfälligt igen innan det var dags att skrota båten för gott i sommar.

Nu ska båten rätas upp, pumpas läns och bogseras till Karlstads hamn för att skrotas.

Restaurang Båten

Många åskådare

Gott om folk hade samlats på Västra bron och längs stränderna för att se på arbetet på torsdagen. I 92 dagar har båten legat på älvbotten och blivit en sevärdhet och ett samtalsämne.

Kommunen har fått in mängder av förslag på hur bärgningen skulle kunna genomföras. Men efter flera olika försök bärgas nu båten med hjälp av pontoner och domkrafter.

Kan ha blivit tyngre

Båten väger uppemot 100 ton: den har en ballast av 70 ton singel och mer än tio ton betong. Om vatten har läckt in kan det ha gjort båten ännu tyngre och fått tyngdpunkten att ändras.

– Vi hoppas ha båten på rätt köl innan kvällen är slut, säger Magnus Vestlund, som är Karlstads kommuns projektledare för bärgningen.

– Botten har lämnat botten. Vi har 100 tons lyftkraft i nu, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Restaurang Båten

Mer i ämnet