Foto: SVT

Nu är det dags att byta till sommardäck

Uppdaterad
Publicerad

På måndag är det inte tillåtet att köra med dubbade vinterdäck. Om det inte råder vinterväglag. Det har gjort att däcksverkstäderna i länet haft fullt upp den här veckan. Men nu kommer också kritik mot lagstiftningen på det här området.

Det har varit en hektisk vecka för däckfirmorna och anledningen är att det bara är 14 dagar sedan det var tvingande att köra med vinterdäck till att det nu blir förbjudet med dubbdäck, om det inte är vinterväglag.

– Det har varit en hektisk vecka. Vi har klarat runt 80 byten per dag i de två portar som vi har här. Det berättar Peter Sundin, som är platschef på Däckias verkstad på Våxnäs i Karlstad.

Trafiksäkerheten prioriteras

På den här verkstan har gällt tidsbeställning och det har varit trångt att hinna få tider innan lagen kräver ett stopp för dubbdäcken. Men från polisen sida prioriterar man trafiksäkerheten framför lagens förbudsdatum.

– Det är sunt bondförnuft som gäller. Om vi kontrollerar någon som har en rimlig förklaring till att denne inte bytt så köper vi det. Det kan vara så att bilisten nästa dag är uppe i Sälen eller Lima, uppger Leif Svensson, sektionschef på trafikpolisen i Bergslagen.

Styltig lagstiftning

Från däcksbranschen klagar man på bristen på flexibiltet i lagstiftningen.

– På hösten har bilisterna och vi två månader på oss att skifta däck, nu på våren fjorton dagar. Det är alldeles för kort tid. Det är en vansinnig lag, säger Peter Sundin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer