Weldu Negash vann årets Stadslopp i Karlstad Foto: Fredrik Karlsson/Solstafoto

Storseger i Stadsloppet – vann med mer än två minuter

Under lördagen gick Karlstad stadslopp av stapeln. Vann gjorde Weldu Negash från Oslo med 30:52, 2 minuter och 15 sekunder innan tvåan.

Det var många som tog sig ut i solen för att heja på löparna i Karlstads stadslopp. Det fina vädret var nog trevligare för publiken än för de springande dock.

Vid 9km-skylten hade Erik Rydberg och Christer Johansson bra koll på löparna. Båda sprang själva lop

Erik Rydberg och Christer Johansson hejar på löparna Foto: Jenny Eriksson/SVT

pet förr.

– I år hejar jag på frun, säger Erik.

Hur peppade du henne innan loppet?

– Jag sa: Ta't lugnt, det är varmt, skrattar han.

Hård konkurrens om löparna

Det är 38:e gången som loppet arrangeras. På 90-talet hette loppet Götajoggen och några riktiga guldår så deltog över 10.000 löpare. Förra året deltog drygt 3.000 personer i Karlstads stadslopp.

– Idag finns det så många lopp och konkurrensen är så hård så med tanke på det är vi nöjda med antalet anmälda, säger Cissi Östlund, projektledare för IG Göta.

Hon är jättenöjd med dagen, 2700 löpare kom till start.

– Det mesta flöt på bra och även om värmen tog hårt på många löpare ska det ha gått bra, summerar hon.

Värmen tog hårt på löparna

11 sjukvårdare och runt 400 funktionärer var på plats under loppet och värmen gjorde att sjukvårdarna fick jobba hårt. Även SOS Alarm fick skicka ett stort antal ambulanser då många löpare for illa av värmen. Ingen ska dock ha blivit allvarligt skadad enligt SOS Alarm.

– Det blev en hektisk målgång, men våra sjukvårdare och funktionärer gjorde ett fantastiskt jobb och var guld värda, säger Cissi Östlund och fortsätter:

– Det är ju många vinnarskallar som ger sitt yttersta och kroppen får väl en liten chock av värmen.

Löpare i alla åldrar

De två miniloppen, som är för barn upp till tolv år, har ungefär 1000 deltagare totalt i år.

Theo Hörnström och Erik Hörnström sprang miniloppet. Foto: Jenny Eriksson/SVT

Theo Hörnström och Erik Hörnström hejade på Theos pappa i loppet, men de har också sprungit miniloppet. Båda är sugna på att springa igen.

– Det gick bra, det var riktigt kort, säger Theo.

Hade ni tränat?

– Nej, ingenting, men jag sprang ändå jättefort, säger Erik.

Albin nöjd trots kramp

Löparen Albin Johansson är nöjd med sin prestation. Han har kramp överallt men kopplar av med en

Albin Johansson hade kramp i kroppen, men var jättenöjd med målgången. Foto: Jenny Eriksson/SVT

öl. Stadsloppet sprang han idag på 52 minuter.

– Jag spelade fotbollsmatch igår så det var kämpigt. Väldigt varmt, men bra stämning runt hela banan, säger han.