Foto: TT

SMHI varnar för snöfall: ”Det är snabba växlingar”

Uppdaterad
Publicerad

Fram med pälsmössan och snöskyffeln igen – för nu kommer mer snö. I alla fall för de som bor i Värmland, Dalarna och Örebros län. SMHI varnar för sent snöfall.

– Det är typiskt aprilväder med snabba växlingar, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Runt fem centimeter snö i Dalarna och Örebro och hela 15 centimeter i norra Värmland. Det är vad som kan komma under måndagen.

– Jag tror att det är den sista omgången nu av kall luft som knuffas undan innan vi får in lite varmare väder, säger SVT:s meteorolog Nitzan Cohen.

Snö i två dagar

För Värmlands del innebär lågtrycket som kommer in att det i norra delarna av länet kan komma uppemot 15 cm snö medan det i södra länet är osäkert om det blir blötsnö eller regn.

För Örebro läns del är det de norra delarna som kommer att få snö och i Dalarna är det södra länet som får ett nytt vitt täcke på mellan 2 till 6 centimeter. Och snön kan bli liggande ett tag.

– Snön kommer in väster i från under måndag förmiddag och sedan ser det ut att fortsätta snöa, på vissa håll så länge som fram till tisdag kväll. Men sedan verkar det börja smälta bort, lite beroende på hur pass mycket regn som kommer, säger Nitzan Cohen.

Snövarning

SMHI har också gått ut med en varning för sent snöfall för Dalarna, Värmland och Örebro.

– Sent snöfall betraktas det som vid den här tiden på året. Då krävs mindre mängder snö för att man ska gå ut med en varning, berättar Nitzan.

Men, trots att det kanske kan kännas så, är snö så här års inte ovanligt.

– Man skulle kunna kalla sådana här lågtryckssnurror med sent snöfall för typiskt aprilväder. Det är snabba växlingar. Men nu har ju april varit lite kallare än normalt så då kan det bli så här, säger Nitzan.

Snöoväder måndag och tisdag

Ett mer intensivt lågtryck närmar sig sedan från sydväst och dess centrum väntas under måndagen och tisdagen passera över Svealand. Det ger snöfall med frisk ostlig vind över Svealand och södra Norrland. Snömängder med risk för trafikproblem i dessa områden. Vinden vrider på tisdag till nordost. Över Götaland och sydöstra Svealand mest som regn med frisk eller hård västlig vind. På tisdag en del byar av regn eller snö.

Norrlandskusten berörs på onsdag

Ovädret fortsätter sedan norrut och under onsdagen väntas nordlig vind och snöfall eller blötsnö längs Norrlandskusten innan lågtrycket drar bort över Finland. I övrigt lokala byar av regn eller snö. I slutet av veckan är det fortsatt ostadigt väder byar av regn eller snö på de flesta håll men främst i mellersta Sverige.

Framtidshopp lagom till första maj

När april månad går över till maj ser det dock ut att värma på lite.

– Från torsdag ser det lite bättre ut men är ändå risk för regnskurar. Prognosen är osäker så pass långt fram än men en varmare luftmassa ser ut att vara på väg upp lagom till att vi närmar oss första maj och det skulle kunna innebära rätt så bra väder.

Även i övriga landet väntas kallt väder. Kall luft täcker enligt SMHI landet, med för årstiden under eller mycket under normal temperatur. Över norra Sverige ger ett mindre lågtryck lokalt snöfall. Över mellersta och södra Sverige blåser nordvästliga vindar med lokala byar av regn, snö eller snöhagel under måndagseftermiddagen, främst i sydöstra Götaland där det också kan förekomma någon åskknall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.