Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Monica Sturegren och nätverket Världen i Värmland ser en risk med identitetskrav för att köpa kontantkort. Hör mer i klippet. Foto: SVT/Arkiv

Nu förbjuds anonyma kontantkort – oro för hur det slår mot asylsökande

Uppdaterad
Publicerad

För att förhindra grovt kriminella att kommunicera anonymt via kontantkortstelefoner införs nu lagkrav på att alla abonnenters identitet registreras. Men frivilligorganisationen Världen i Värmland är oroliga för hur detta kan slå mot asylsökande.

– De risker vi ser är att de som precis har kommit till Sverige hamnar i kläm i och med att de inte kan kontakta Migrationsverket eller bli kontaktade, säger Monica Sturegren, grundare och talesperson för Världen i Värmland.

I klippet berättar hon mer om konsekvenserna av detta.

Från och med 1 augusti är telekombolagen skyldiga att registrera namn, adress och någon form av identitetsnummer för alla kontantkort. Uppgifterna måste också kunna styrkas med en id-handling.

Telenor uppger att de godtar alla officiella foto-id:n utfärdade av myndigheter och att de tar hjälp av en extern aktör som känner igen id-handlingar från hundratals olika länder. Det behöver heller inte vara folkbokföringsadressen som registreras.

Telefonen en livlina

Monica Sturegren tycker dock att den nya lagstiftningen i grund och botten är bra, utifrån syftet att förhindra grov brottslighet, men hon hade önskat en tydligare lösning för just gruppen nyanlända asylsökande.

– Jag skulle vilja se kontaktcenter i fler städer dit de kan vända sig och få hjälp med ”hur gör jag? Jag har fått ett brev från Migrationsverket och jag kan inte kontakta dem för jag har ingen telefon”. De är jätteberoende av en telefon för det är en livlina.

Den nya lagen klubbades med brett stöd i riksdagen där bara Vänsterpartiet motsatte sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.