Snart kan alla värmlänningar som har symptom testa sig för coronaviruset. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB Scanpix/TT

Nu kan alla värmlänningar testas för covid-19

Uppdaterad
Publicerad
Region Värmland öppnar nu upp för allmänheten att få tillgång till de så kallade PCR-testen för att se om man har en pågående infektion av coronaviruset, något som tidigare endast gjorts på personer arbetar inom vården eller samhällsviktig verksamhet.

– Vi har fått godkänt av labbet och Folkhälsomyndigheten att utöka kapaciteten, säger Lena Gävert, hälso- och sjukvårdsdirektör på Region Värmland.

Testerna ska enligt regionen komma igång under tisdagen och gäller för de personer som har symptom eller som insjuknat nyligen. De personer som vill göra ett test uppmanas att fylla i ett formulär på 1177 och genom det få information om vart man kan hämta testutrustningen.

– Det är viktigt att de som testar sig har en pågående infektion som inte varat längre än sju dagar. Det handlar om att vara sjuk, om man inte är det är det ingen idé att göra testet då det kan visa fel, säger Lena Gävert.

Antikroppstester dröjer

Enligt Region Värmland har man börjat göra antikroppstester, som kan visa om man haft sjukdomen eller inte, på personal inom hälso- och sjukvården samt inom den kommunala omsorgen. Men det kommer det dröja innan allmänheten kan testa sig för antikroppar.

– Vi hoppas att vi kan dra igång med antikroppar för allmänheten under hösten, säger Lena Gärvert.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet