På söndag kommer de nya elbussarna gå enligt tidtabell mellan Rud och Stora torget. Foto: Karlstad kommun

Nu kommer elbussarna till Karlstad

Publicerad

Under lördagen invigs de nya elbussarna i Karlstad där de även ska namnges vid en ceremoni. På söndag går den nya snabbusslinjen enligt tidtabell mellan Rud och Stora torget.

– Det här är den största kollektivtrafiksatsningen i Karlstad någonsin, det är en modern teknik som vi är stolta över att vi är tidigt ute med, säger Mattias Bergh, chef för Karlstadbuss.

Även om det funnits elbussar som gått kollektivt i andra städer är Karlstad först med att få in de längre bussarna, så kallade ledbussar eller dragspelsbussar, som helt och hållet går på el i den ordinarie trafiken.

– Det här är den första linjen i Sverige där man kör helt elektrifierade ledbussar i kollektivtrafiken. Vi är lite av pionjärer och nu är det många andra städer som planerar att införa liknande lösningar, säger Mattias Bergh.

Invigning på Stora torget

Den nya snabbusslinjen har varit på gång i flera år, och blev också försenad med några månader på grund av problem med otillräcklig laddningskapacitet. Det här är den första etappen i en planerad längre linje med snabbussar. Den nya linjen kommer gå mellan Rud och Stora torget och kommer gå enligt tidtabell från och med söndag, och på lördag är det invigningsceremoni på Stora torget.

Det kommer då finnas möjlighet att gå in och kika på bussarna och se hur elladdningen går till och för barn kommer det finnas lite olika aktiviteter. Det kommer även finnas en liten utställning om den tänkta utbyggnaden av snabbusslinjenätet.

Får namn efter framstående värmlänningar

De nya bussarna ska också namnges efter kända värmlänningar. Namnförslagen kommer från allmänheten och vilka de fyra namnen är avslöjas vid invigningen klockan 11.

I samband med jippot under lördagen så är kollektivtrafiken gratis för alla i Karlstad mellan klockan 10.00 och 15.00.

Billigare i drift

I flera månader har delar av centrum  byggts om för att anpassa gator och vägar för elbussarna. Projektet med den nya stråket har kostat drygt 120 miljoner kronor, vilket enligt Mattias Bergh på Karlstad buss blev mindre än vad man först trodde. 70 miljoner är kommunala pengar och resten är statligt stöd. På sikt ska bussar på el vara en billigare lösning än alternativen.

– Elbussarna kostar lite mer men driften blir ju billigare än andra alternativ som gas till exempel. Experterna menar att det här är den framtida stora lösningen för städer, de är tysta och miljövänliga och är en väldigt bra lösning, säger Mattias Bergh. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.