Magnus Grude, arbetschef Serneke, Carin Skarman, vd KBAB, Andreas Pettersson ordförande KBAB:s styrelse Foto: SVT

Bygge på granntomt skadade hus – nu rivs kommunägt hus i Karlstad

Publicerad

Efter många turer rivs nu Karlstads Bostads AB:s fastighet på Brogatan i Karlstad och ett nytt hus med 31 lägenheter ska byggas. Idag inleddes byggstarten formellt idag när KBAB:s vd Carin Skarman, styrelseordförande Andreas Pettersson och Magnus Grude från entreprenören Serneke satte varsin slagborrmaskin i teglet på byggnaden.

Det var i december 2017 som sprickor upptäcktes i huset på Brogatan 3-5 och boende fick evakueras. Skadorna uppkom i samband med pålning och spontning av grannhuset som ägs av Karlstadshus.

I KBAB:s styrelse utredde man olika tänkbara lösningar som att renovera eller sälja men det landade i beslutet att bygga nytt.

– Det nybyggda huset står för nära så en renovering skulle inte vara möjlig utan att skada det nya huset fick vi som besked av de entreprenörer vi hade kontakt med, säger Carin Skarman.

Kräver 10 miljoner i skadestånd

Vid en rättslig prövning konstaterades att det är entreprenören Elms som orsakat sprickorna på Brogatan 3-5 och nu pågår förhandlingar om storleken på det skadestånd de ska betala till KBAB. En förhandling som sköts av parternas respektive försäkringsbolag.

– Vi har ett skadeståndskrav på tio miljoner kronor, Elms har gett ett motbud på tre miljoner kronor så där står vi nu, säger Carin Skarman.

Huset på Brogatan byggdes 1942 och kommer nu att ersättas av en högre byggnad med 31 lägenheter istället för dagens 19. Storleken på lägenheterna kommer variera från ettor på 32 kvadratmeter till fyror på som mest 91 kvadratmeter. Inflyttningen är planerad till november/december 2020. Hyrorna är inte förhandlade än, men kommer att ligga i nivå med andra nybyggda lägenheter i Karlstads innerstad, enligt Carin Skarman.

– Vi kan ju se att nyproduktionshyrorna i Karlstads innerstad idag ligger mellan 1850-1940 kronor per kvadrat, så någonstans runt 1900 per kvadrat skulle jag tro, säger Carin Skarman.

Ingen oro för att göra samma misstag

Kostnaden för entreprenaden med rivning och nybyggnation ligger på 47 miljoner kronor. För entreprenören Serneke blir det här det första uppdraget i Värmland och Magnus Grude som är arbetschef är inte rädd att de ska göra om samma misstag som grannen.

– Nej, vi känner oss trygga för KBAB har redan i sin förfrågan styrt ramarna för hur det här huset ska rivas och byggas. Sedan har vi andra förutsättningar eftersom det nya huset intill är byggt på pålar, säger Magnus Grude.

Byggentreprenören Elms har avböjt att kommentera tvisten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer