Foto: SVT

Nu ska gåtan Lurö lösas

Publicerad

Gåtan Lurö kan nu komma ett steg närmare sin lösning. Denna vecka gräver arkeologer från Värmlands museum på ön i Vänern och hoppas på nya fynd.

I dag är Lurö en idyllisk plats ett utflyktsmål på sommaren ute i Vänern. Men för tusen år sedan, vad var det då? Var det en hållplats på pilgrimsleden norrut? Var det ett kyrkligt center, ett kloster eller kanske bara en privatanläggning? Det är det som grävningarna ska ta reda på.

– Vi försöker bilda oss en uppfattning om i vilken miljö som den här kyrkan har kommit till. Bakvägen ska vi försöka klura ut vem som kan ha tagit initiativ till kyrkan och varför man har byggt den, säger Hans Olsson, arkeolog på Värmlands museum.

Arkeologiska undersökningar på Lurö har skett i omgångar mellan 1989 och 2014 och nu är det alltså dags igen. Undersökningarna har handlat om ett stort antal lämningar, bland annat en medeltida kyrkoruin och boplatslämningar från förhistorisk tid och tidig medeltid.

Utgrävningarna bidrar till ökad förståelse

– Det är fascinerande att det i vårt landskap överlag finns väldigt mycket lämningar och man kan ibland bli fascinerad av att så många lämningar finns kvar och vilken kunskap man kan få ut av de här lämningarna. De här utgrävningarna har ju bidragit väldigt mycket till en ökad förståelse av den här platsen och vi hoppas med fortsatta undersökningar att vi hela tiden ska lära oss mer, säger Hans Olsson.

Och en vacker dag har du löst gåtan?

– Ja, det tror jag. 

”Lurö är speciellt”

När det grävdes på Lurö på 1990-talet var det arkeologen Sofia Andersson som ledde grävningarna. Det var då man konstaterade att det verkligen hade legat en kyrka på Lurö.

– Senaste gången var vi här 2014, så vi har varit här i omgångar. Men man kommer ju alltid tillbaka till den här platsen, Lurö är väldigt speciellt, säger Sofia Andersson.

Vilken fråga vill du helst ha svar på?

– Egentligen skulle jag vilja ha svar på frågan om bebyggelsen här och vad det var för personer som satt här under medeltiden, under kyrkans pågående tid och i anslutning med att kyrkan ödelades, förmodligen då på 1300-talet.... Vilka människor som bodde här. Det skulle jag vilja ha reda på, det är den viktigaste frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.