Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I inslaget kan du höra mer om hur sorteringen kommer gå till och vilka fördelar som kan finnas för villaägarna i Karlstad. Foto: SVT

Nu ska sopsorteringen för villaägare i Karlstad förändras

Publicerad

Innan år 2027 ska alla typer av sopor kunna sorteras i tre speciella kärl direkt på tomten för kommunens alla villaägare. I Karlstad har man valt att kalla det för att hemsortera.

Det är riksdagen som för två år sedan beslutade om en ny förpackningsförordning som innebär att alla i hela Sverige senast 2027 ska kunna ha fastighetsnära insamling av sitt förpackningsavfall.

– I kommuner där detta redan har införts har de sett att mer sopor sorteras och att soporna blir mer rätt sorterade. Dessutom sparar det på miljön när man slipper transporten till återvinningsstationerna, säger Christoffer Henriksson, återvinningsstrateg på Karlstad Energi.

För Karlstads del kommer det bli så att man till nästa år kommer testa olika kärl för att sedan införa dem för alla året därpå.

Mer fakta om nya sopsorteringen i Karlstad

Kommer detta kosta mig något som kund?

Till en början kommer detta bli en tvingande kostnad men på sikt är tanken att det ska bekostas av producenterna av förpackningarna och bli gratis för privatpersoner.

Vad händer med de återvinningsstationer som finns idag?

De kommer sannolikt att minska till antal. De som bli kvar kommer byta inriktning så att man kan återvinna mer av till exempel wellpapp och annan skrymmande förpackningspapp.

Hur kan jag som Karlstadbo förbereda mig för de nya sopkärlen?

Från Karlstad Energi rekommenderas att man avvaktar med att bygga kurer för sina sopkärl, då kärlen ju snart kommer att bli fler.

Källa: Karlstads energi

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.