Smaskigt värre på Ingesund

Uppdaterad
Publicerad

Tills döden skiljer oss åt. Så heter vinnarbidraget i delfinalen av SMASK som avgjordes på musikhögskolan Ingesund på lördagskvällen.

SMASK står för Sveriges Musikakademikers Sång Kåntest, Smask, och är en tävling mellan landets olika musikhögskolor. Men det är en tävling med glimten i ögat.

På många sätt liknar SMASK melodifestivalen i Sveriges Television. Men till skillnad från melodifestivalen i TV har SMASK en riktig orkester.

– Vi gör lite narr av schlagermusik och lägger in mycket humor, säger Pierre Koch, som är projektledare för SMASK på musikhögskolan Ingesund.

Alla musikhögskolor i Sverige har en egen deltävling. Därefter tävlar de framröstade bidragen i en riksfinal. Finalen avgörs den 17 maj på musikhögskolan i Piteå.

Två bidrag går vidare

På musikhögskolan Ingesund tävlade totalt åtta bidrag. Ettan och tvåan som alltså går vidare till final blev ”Tills döden skiljer oss åt” och ”Ladda sikta, skjut!”. 

Smask startades av musikstudenter 1991. De drog igång tävlingen i protest mot att det var så få som fick sina bidrag antagna till den riktiga melodifestivalen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.