Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT

NWT ska granska makten – samtidigt är ansvarige utgivaren Mikael Rothsten frimurare

Uppdaterad
Publicerad

Han är en av Värmlands mäktigaste mediapersoner. Med rätt att avgöra vad som publiceras i NWT och vad som inte publiceras. Men Mikael Rothsten är också frimurarbroder – precis som många av Karlstads makthavare.

Mikael Rothsten, mediechef och ansvarig utgivare på Nya Wermlands-Tidningen, är frimurarbroder av tionde graden. Den allra högsta nivån som det normalt tar flera år att nå.

– När jag blev ansvarig utgivare 2014 valde jag att inte vara aktiv eller delta i några möten eller sammankomster, säger han till SVT.

SVT granskar frimurarna i Värmland

Den som blir upptagen i frimurarorden svär ett löfte om vänskap, trohet och tillgivenhet till bröderna och orden. Men Mikael Rothsten säger att han inte är bunden av andra lojaliteter än som ansvarig utgivare på NWT.

Flera makthavare medlemmar

Vi har i veckan kunnat avslöja att flera av Karlstads kommuns politiker – men också tjänstemän och företagsledare i Värmland – är medlemmar i frimurarna. Ett sällskap där bara män är välkomna och där medlemmar lovar varandra evig vänskap, trohet och tillgivenhet – och dessutom försäkrar att vara tysta om verksamheten utåt.

Också NWT:s redaktör för debatt och ledarredaktionen, Henrik L Barvå är frimurarbroder. Han skriver i ett mejl att han inte har tid eller möjlighet att svara på några frågor från SVT.

”Bestämmer vad som ska publiceras”

Olle Lundin, som är professor i förvaltningsrätt, säger att det är problematiskt när en ansvarig utgivare har starka bindningar till makten man är satt att granska.

– Den ansvarige utgivaren bestämmer ju vad som ska publiceras, och framförallt vad som inte ska publiceras, säger han.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vilka problem kan uppstå när politiker också är frimurare? Hör forskaren Olle Lundin förklara i klippet. Foto: SVT

Frimurarnas lojalitetslöften

När en person ska tas in i frimurarna så ska de ”ärligt och uppriktigt utan förbehåll lova vänskap trohet och tillgivenhet till orden och dess bröder”. 

Vidare lovar de följande:

”Skulle jag bryta mot detta löfte samtycker jag till att min hals må bli avhuggen, mitt hjärta utrivet, min tunga och mina inälvor må slitas ut....”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar frimurarna i Värmland

Mer i ämnet