Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ny förening i kamp för att rädda Betelkyrkan

Ny förening kämpar för att rädda Betelkyrkan

Uppdaterad
Publicerad
Det 111 år gamla frikyrkokapellet Betelkyrkan i centrala Sunne ska bort. Det har Sunne kommun bestämt.
Men den nybildade föreningen Rädda Betel vill annat.

Den gamla kyrkan har stått tom och oanvänd sedan 2005, då församlingen sålde den till handelsträdgården på tomten bredvid. Förra året köpte kommunen hela markområdet med planen att bygga bostäder där det tidigare varit handelsträdgård och göra en park och parkeringsplatser där kyrkan står idag. Detta då området vid kyrkan är ett översvämningsdrabbat område.

– Allt tyder på att översvämningar kommer att vara ett faktum allt oftare i framtiden, alltså är det här ett riskområde, säger Gunilla Ingemyr (C) kommunalråd i Sunne kommun.

Debatt blossat upp

Men nu har det blossat upp en debatt om den gamla kyrkan. En ny förening med namnet ”Rädda Betel” har bildats för att försöka rädda kvar den gamla byggnaden, som enligt ett yttrande av Värmlands Museum har ett synnerligen högt kulturhistoriskt värde och därför bör bevaras.

– Det här en ganska tom yta idag, men det finns en potential och vi ser att den byggnaden är väl värd att bevaras, säger Mattias Westgård, ordförande i den nya föreningen.

Länsstyrelsen ska nu efter en anmälan från föreningen se om byggnaden bör kulturminnesmärkas. Under tiden råder anmälningsplikt, vilket betyder att kommunen måste meddela alla eventuella ändringar på byggnaden. Sedan har länsstyrelsen en månad på sig för ett yttrande.

– Det kan gå snabbare, men det kan också ta längre tid. Det beror bland annat på om vi beslutar att lägga utredningen på en konsult eller om vi gör den själva, säger Lovisa Smedberg, byggantikvarie på Länsstyrelsen i Värmland. 

Hoppas på räddning

– Jag har full respekt och förståelse för människor som tycker att det här är en gammal och fin byggnad. Det kan jag också tycka, men när man ser hur den är belägen och att det här är ett område som vi vill ha rådighet över eftersom det ligger så centralt, så har vi beslutat att alla byggnader som är på det området ska nedmoteras, säger Gunilla Ingemyr (C), kommunalråd i Sunne kommun.

Föreningen ”Rädda Betel” hoppas att byggnaden ska kunna räddas trots att man är sent ute.

– Ja, det känns ganska bra nu, det är ju för tidigt att säga något än, men hoppet finns där, säger Mattias Westgård.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer