Ellen Jelkenby är student på sjuksköterskeprogrammet vid Karlstads universitet Foto: SVT

Ny form av praktik – jobbar i par

Uppdaterad
Publicerad

På avdelning 9 på Centralsjukhuset i Karlstad är det dubbelt så många studenter som gör praktik som på andra avdelningar. Och det är för att man prövar ett nytt sätt att ha praktik på – där studenterna jobbar i par istället för ensamma mot en handledare.

– Jag föredrar att gå i par, berättar en av studenterna.

Ellen Jelkenby är student på sjuksköterskeprogrammet vid Karlstads universitet. Nu gör hon praktik på medicinavdelning 9 tillsammans med med sju andra studenter från samma klass. Att det är så många som gör praktik på samma avdelning har sin förklaring. Sedan mitten av oktober förra året är avdelning 9 en så kallad klinisk utbildningsavdelning och en av de avdelningar som i ett pilotprojekt arbetar med studenter utifrån den pedagogiska modellen peer-learning där studenterna i par arbetar tillsammans vårdnära med patienten, vilket gör det möjligt för avdelningen att ta emot dubbelt så många studenter. 

– Jag föredrar att gå i par, för när man går ensam är man mycket i egna tankar. När man går i par får man oftast prata högt och diskutera vad man ska göra och hur, säger Ellen Jelkeby.

Första gången i Värmland

Arbetssättet är inte unikt i Sverige, men det är första gången det testas i Värmland. Hittills med goda erfarenheter.

– Vi tror att studenterna utvecklas bättre genom att de är trygga med varandra, och kan ställa frågor till varandra istället för till handledaren och kan därmed ta ett större ansvar för patienterna själva, säger Christina Sundin Andersson som är klinisk adjunkt Karlstads universitet.

Hon tycker sig se många fördelar med den nya praktikmodellen.

”Lär av varandra”

Även Pernilla Bengtsson, specialistsjuksköterska och handledare ser mest fördelar.

– Att de lär av varandra och att de lär sig prioritera vilket kan vara en utmaning för studenter i vanliga fall. Att de driver på varandra och har ett lärande tillsammans och reflekterar innan de frågar sin handledare.

LÄS MER: Prao ska locka unga till vården i Filipstad

Fortsättning följer

Och den nya praktikformen är sannolikt här för att stanna, för behovet av praktikplatser är stort. 

– Just nu tar vi in över 100 studenter per termin samtidigt som antalet vårdplatser blir färre och vi måste ändå försöka hitta sätt att ge studenterna en praktik med bra kvalitet, säger Christina Sundin Andersson.

Och Ellen Jelkeby som går tredje terminen på sjuksköterskeutbildningen vill gärna fortsätta göra praktik i par.

– Ja det vill jag. Jag hoppas att det blir så i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.