Fotografen Pieter ten Hoopen hoppas kunna ge en lite ny bild av den indiska landsbygden Foto: TT/Pieter ten Hoopen

Ny fotoutställning på Värmlands Museum

Uppdaterad
Publicerad

Utsatthet – men även styrka, mod och handlingskraft. Det är vad den fotoutställning som börjar på Värmlands Museum i dag hoppas förmedla.

– Jag vill visa att det finns en möjlighet att ta sig ur fattigdom, berättar fotografen Pieter ten Hoopen.

I 23 år har Stockholms-baserade fotografen Pieter ten Hoopen rest runt och arbetat i Indien. Under åren har han sett hur landet har utvecklats och det är också den framåtandan han hoppas kunna förmedla i sina bilder.

– Att se hur kvinnorna i samhället håller ihop, hur de inspirerade och motiverade varandra. Det var mycket starkare att se än jag kunde föreställa mig, berättar han.

Det är fortfarande vanligt med barnarbete i Indien Foto: Pieter ten Hoopen

Enkel bild med en djupare mening

Ten Hoopen har gjort utställningen i samarbete med Hand in Hand. En organisation som genom mikrolån vill hjälpa kvinnor att bli entreprenörer och på så sätt också bekämpa barnfattigdom.

– Jag har en bild på en kvinna som flätar sin dotters hår innan hon ska gå till skolan. Det kan verka som en väldigt enkel bild men sanningen är ju att alla barn inte kan gå i skolan i Indien utan måste hjälpa till att försörja familjen, så därför finns det en sådan laddning i bilden.

En mamma flätar sin dotters hår inför skoldagen Foto: Pieter ten Hoopen

Och det är just vardagen han vill fånga – i de små, enkla tingen. En vardag där kvinnor i ett antal indiska småbyar, med hjälp av ekonomiskt stöd, lyckats bli den som försörjer familjen.

– Det är starkt att se kvinnorna ta den platsen, att ta sig ur en fattigdom och en roll de haft i generationer.

Koppling mellan Indien och Värmland

Och kopplingen mellan den indiska landsbygden och Värmland tycker fotografen har många gemensamma beröringspunkter.

– Jag tycker att det är en skam att vi har så dåligt entreprenörskap på den svenska landsbygden, att glesbygden avfolkas för att det inte skapas möjligheter till jobb där. Så kopplingen mellan en indisk småby och till exempel norra delarna av Värmland är på många sätt jämförbar.

Kvinnornas drivkraft i många småbyar är något som berört fotografen starkt Foto: Pieter ten Hoopen

Utställningen har redan vandrat runt på flera håll i landet och när den nu landar i Karlstad tycker Pieter ten Hoopen att museet är en bra plats att visa upp den på.

– Jag tror att många ofta ser tredje världen enbart som fattiga. Jag vill ge en annan bild, visa att det finns möjlighet att ta sig ut fattigdom, att barn kan komma ur barnarbete och gå i skola. Jag skulle vilja se en större dialog i samhället om vad fattigdom är och ett fokus och på hur det ska motverkas? Jag tycket att museet en fin mötesplats där man kan samlas för en sådan dialog.

Utställningen är en del av arrangemanget Globala Karlstad där kommunen vill inspirera Karlstadborna att agera lokalt för att göra skillnad globalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.