Redan i veckan kan gränsen mot Norge öppnas för värmlänningarna. Foto: Dag W. Grundseth/TT

Ny kartläggning spår gränsöppning redan i veckan

Uppdaterad
Publicerad

Enligt en ny kartläggning som gjorts av VG kan Värmland vara det första länet med gräns till Norge som får resa in i grannlandet igen. Det skulle kunna ske redan i veckan när den norska regeringen presenterar nya reseråd.

Den norska tidningen Verdens Gang, VG, presenterade i veckan en kartläggning som visar att Värmland är ett av länen i Sverige som uppfyller den norska motsvarigheten till Folkhälsomyndighetens, FHI:s, smittkrav.

Samtidigt som nya reseråd presenteras av den norska regeringen senast på fredag den här veckan så tror man att gränsen till Värmland kan komma att öppnas.

Coronaviruset i Värmland

Långt under kravet

Kartläggningen över Sverige visar att tre län idag uppfyller smittkraven som ställts för inresande till landet, vilket är att man ska ha haft färre än 20 bekräftade covidfall per 100 000 invånare de senaste två veckorna.

För Värmlands del ligger man enligt VG:s kartläggning långt under det kravet, på 10,27 fall per 100 000 invånare.

Tillsammans med Värmland uppfyller även Skåne och Kronoberg sedan två veckor tillbaka kraven för antal smittade.

Inget facit

VG betonar dock att deras kartläggning inte är något facit för beslutet som den norska regeringen kommer att ta. FHI utvärderar de svenska länen i helhet och väger även in positiva och negativa trender i statistiken.

De nya reseråden kommer att verkställas från och med fredag midnatt, mellan natten till lördag, bekräftar FHI för Aftenposten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet