Ny klubb i protest mot Svemo

Uppdaterad
Publicerad

Landets första fristående speedwayklubb har bildats i Karlstad. Medlemmarna gör uppror mot motorcykelorganisationen Svemo och vill utveckla speedwayen till en folksport.

– Ambulerande cirkusverksamhet, det är väl så svensk speedway ser ut i dag. De bara flyttar mellan klubbarna hela tiden och detta håller på att gå ner i allsvenskan och även i division ett, säger Roland Jonsson som är med i den nybildade klubben Svensk speedway Karlstad.

Generalsekreteraren i Svemo, Per Westling håller med:

– De har alldeles rätt i sin kritik. Vi har alldeles för dålig tillväxt i svensk speedway. Det måste bli betydligt bättre om vi ska ha en speedway som är svensk i framtiden. Men jag tycker att det är synd att man startar en klubb utanför Swemo. Den energi och det arbete som det innebär att starta en klubb kanske kunde användas inom det klubb som fanns.

Den nya klubben vill satsa på det de kallar folkspeedway. Tanken är att alla som vill ska kunna köra. På lördag arrangerar den nya karlstadsklubben en första tävling på Kalvholmen, helt utanför Svemos organisation.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.