Regionråd Tomas Riste (S) invigningstalar Foto: SVT

Nya köpcentret i Långflon invigt

Uppdaterad
Publicerad

I dag invigdes det nya köpcentret i Långflon. 7800 kvadratmeter gränshandel på en ort med fyra bofasta. 

Köpcentret ligger som en stor vit skokartong i skogen med tillhörande parkering. En parkering som var fylld med köpsugna när kommunalrådet i Torsby och regionrådet, båda för dagen influgna i helikopter, klippte bandet. Bygget har kostat närmare 200 miljoner kronor och den är den tidigare lilla butiken i Långflon som ersätts av köpcentret.

–Det svåraste har varit infrastrukturen, elfrågan, vi har tagit el från Häljes och bredband från Norge, vi har egen väg, eget vatten, vi har ett eget litet samhälle här uppe, säger Niels Wiig, vd på Långflons köpcenter.

I centret finns fem butiker med 70 anställda. Pengarna står norska investerare för men mataffären, restaurangen och liten bit av köpcentret ägs av ägarna till den gamla gränshandeln.

–Det känns väldigt gött. Det har varit en kamp de senaste två tre dygnen. Personalen har jobbat dygnet runt, men vi kom i mål, säger Kjell Skjaerstad, dellägare.

Gränshandeln i Värmland omsätter över 20 miljarder och i Långflon hoppas man nu få mer av den kakan.

–In the middle of nowhere finns det kunder på bägge sidor av gränsen. Det blir en rejäl konkurrent till Charlottenberg, säger vd:n Niels Wiig.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.