Lars-Ola Westerlund ordförande för Värmland i Svenska Naturskyddsföreningen. Foto: SVT

Ny lag för fyrhjulingar

Publicerad

Sedan i somras är det olagligt att köra fyrhjuling i terräng. Brottet heter ”tagande av olovlig väg” eller ”skadegörelse”. Det som skulle vara ett nyttigt arbetsfordon för jord- och skogsbruket och för rennäringen har blivit en leksak, som sliter hårt på naturen.

I Dejeforsbornas strövskog, nära samhället, kan man se tydliga spår av buskörning med fyrhjulingar. Djupa vattenfyllda sår ger tryckskador på rötterna och gör det svårt att gå på stigarna.

– Det är sorgligt, när stigarna körs sönder på det här sättet, säger Lars-Ola Westerlund, ordförande för Värmland i Svenska Naturskyddsföreningen.

– Det är omöjligt att gå i den här smeten och det blir inte den där fina närheten till naturen som vill ha.

Kan vara omöjligt att reparera

Nils Hallberg på Naturvårdsverket håller med och förklarar att det blir diken och bildas bäckar av spåren.

– Lutar det lite grand kan det dränera ur en hel myr till slut. Det torkar upp, det ändrar helt karaktär. Växter som kräver att det är blött kommer att dö ut och försvinna därifrån. Så det kan bli ett annat, helt förändrat landskap. Många gånger är det i miljöer där det tar en 20–30 år, om det överhuvudtaget alls repareras över tid.

Brottsplats

– Här i Dejefors har man kört i full fart, som en racerbana och gjort väldiga skador, säger Lars-Ola Westerlund i Naturskyddsföreningen.

Den här skogen i Dejefors är nu en brottsplats och brottet har fängelse med i straffskalan.

– Vi får väl se då om det dyker upp något domstolsärende framöver, hur man kommer att nyttja den här ändringen i lagen, säger Nils Hallberg på Naturvåtrdsverket.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.