Foto: SVT

Karta ska avgöra vilken mark i Karlstad som kan säljas

Uppdaterad
Publicerad

Efter revisorskritik när Karlstads kommun sålde gamla stadshuset ska nu nya tydliga riktlinjer tas fram när det gäller försäljning av kommunens mark.

En karta ska tas fram som visar vilken mark kommunen ska behålla och vilken som ska kunna säljas.

– Det är framförallt i de mindre tätorterna vi vill ha det lättare att köpa mark. Det är i Molkom, Vålberg och Väse. Det är för att vi vill ha till en bättre tillväxt i de här mindre tätorterna, säger Frida Pettersson (C), som är kommunalråd och ordförande i tillväxtutskottet i Karlstad.

Mark i centralorten Karlstad bedöms, enligt det förslag som teknik- och fastighetsnämnden lagt fram, vara av ”strategisk och ekonomisk betydelse för kommunen”.

– Innanför gränsen på kartan ska vi i huvudsak ha kvar marken, säger Frida Pettersson.

Krävs beslut i kommunfullmäktige

För att sälja mark i centralorten Karlstad ska ett beslut i kommunfullmäktige krävas, enligt förslaget.

Vad det innebär för garageföreningen på Sjöstad som hyr mark av Karlstads kommun och som tidigare fått nej när de ville köpa marken är oklart.

Föreningens ordförande är kritisk till de regler som föreslås.

– Det innebär att man utgår ifrån avståndet från Karlstads centrum. Då undrar jag varför avståndet är viktigt, är det inte nyttan med marken som är det viktiga?

Behåller mark med stor värdeökning

Frida Pettersson säger att det är en balansgång mellan att behålla och att sälja mark.

– Vi ska ha kvar den mark som har stor värdeökning och som är intressant ur stadsutvecklingsperspektiv, säger hon.

Förslaget om ny markpolicy har behandlats i kommunstyrelsen, som dock återremitterade ärendet till teknik- och fastighetsnämnden.

Under hösten ska politikerna i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige ta ställning till en ny markpolicy, men exakt hur förslaget kommer att se ut är ännu inte klart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.