I klippet berättar regionen om planerna och om hur stort behovet av en mottagning för våldsutsatta är. Foto: SVT

Ny mottagning för våldsutsatta i Värmland

Uppdaterad
Publicerad

Nu vill hälso- och sjukvården i Värmland bli bättre på att upptäcka personer som utsatts för våld. Regionen planerar för att öppna en ny mottagning för våldsutsatta nästa år. 

– Den kommer vara till för alla som är våldsutsatta oavsett kön, könstillhörighet eller sexuell läggning, berättar utvecklingsledare Carin Jonsson.

Tanken är att mottagningen ska erbjuda samtalsstöd och psykologisk behandling efter ett akut skede. Patienter kommer själva kunna söka sig dit, men också bli remitterad eller hänvisad. 

– När vi ställer frågan om våldsutsatthet måste vi också ha någonstans att hänvisa till, säger Carin Jonsson, utvecklingsledare område våld i nära relationer på Region Värmland.

Söker synpunkter från invånarna

Det är ännu inte helt klart var mottagningen kommer att öppna, inte heller exakt när.

⁃ Vår förhoppning är att kunna öppna under senvåren, säger Carin Jonsson.

I förberedelsearbetet söker nu regionen synpunkter och erfarenheter från länets invånare, bland annat genom en webbaserad enkät:

Här hittar du enkäten

I klippet nedan berättar projektledaren om arbetet och enkäten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.