Foto: SVT

Ny satsning för en fossiloberoende fordonsflotta

Uppdaterad
Publicerad
Region Värmland gör nu ett nytt försök att öka antalet bilar som är fossiloberoende. I projektet, Fossil Free Fleet, hoppas man nu få med sig så många kommuner och företag som möjligt.
– Vi ska ha sjuttio procent reduktion på koldioxid ifrån fordonssektorn till 2030. Det är elva år fram tills dess. Vi måste komma igång med det här på allvar, säger Dag Hallén, miljöstrateg på Region Värmland.

Region Värmlands tidigare projekt Green Drive Region klarade inte målet, som var att tio procent av bilarna skulle drivas av el, vätgas eller biodrivmedel. Enligt en av de som drivit projektet beror det på den politik som förts.

Preliminär statistik för 2018 tyder på att man landar på nästan sju procent.

– I dag är runt sju procent av fordonsflottan fossiloberoende, så vi har 93 procent kvar, säger Dag Hallén.

”Dyrt och dyrt”

Men hur ska man få människor att köpa en elbil, det är ju dyrt?

– Dyrt och dyrt, om man tycker att saker och ting är dyrt ska man inte köpa bil överhuvudtaget. Det är väldigt dyrt med bilar men då kan det vara värt att lägga pengar på något som också är miljövänligt, säger Dag Hallén.

Fossiloberoende fordonsflotta

År 2030 ska Sverige ha en fordonsflotta som är oberoende av fossila bränslen, ett mål som enligt Hallén kan vara svårt att nå.

– Den här frågan om klimatgaser och utsläppet av växthusgaser är akut, det här vet vi ju att vi måste göra något åt. Men ska jag vara riktigt ärlig tror jag inte att vi kommer ända fram men vi har ju en stor möjlighet om vi sätter igång och arbetar nu, säger Dag Hallén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer