Foto: Rino Rotevatn/SVT

Ny skolstrid i Sunne – föräldrarna rasar

Uppdaterad
Publicerad

Nu blåser det upp till strid om skolan i Sunne igen. Förra gången handlade det om byskolornas vara eller inte vara. Den här gången rör det en omorganisation som fått fyra av fem rektorer att säga upp sig – och föräldrar att rasa.

Sunne kommun har skakats av stridigheter gällande skolan flera gånger. Tidigare har det alltid handlat om hur många skolor det ska finnas i kommunen, och var skolorna ska ligga.

Men när nu känslorna återigen svallar så handlar det om att fyra omtyckta rektorer sagt upp sig. Detta i protest mot en omorganisation som befaras försämra möjligheterna att leda det pedagogiska arbetet.

– Det har gjorts konsultutredningar som säger tvärt emot vad som har gjorts, säger Ulrika Frykestam som är talesperson för en stor grupp föräldrar i Sunne som tappat förtroendet för kommunledningens sätt att hantera skolan.

”Orolig för våra barn”

I den nya organisationen har fyra likvärdiga rektorer blivit två medan två av tjänsterna gjorts om till biträdande rektorstjänster. Det gör att de båda rektorerna får huvudansvar för tre respektive fyra skolenheter.

– Om man räknar med rektor och biträdande rektor så är det ju inte färre som ska ha det pedagogiska ansvaret. Själva beslutet har vi tagit för att skapa en likvärdig skolorganisation där varje rektor ha ungefär 400 elever samt en biträdande rektor, säger kommunstyrelsens ordförande Gunilla Ingemyr (C) som inte är orolig för att skolan ska bli sämre.

Men föräldrarna, som inget fick veta förrän organisationen var klubbad, är oroliga.

– Jag är orolig för våra barn, säger föräldern Ulrika Frykestam.

I klippet ovan får du veta mer om den senaste skolturbulensen i Sunne kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.