Gullspångsfisk växer enligt Länsstyrelsen generellt sett snabbare och blir större och är därför attraktiv för fiske. Foto: TT

Ny strategi för laxfiske i Vänern

Publicerad

Länsstyrelsen vill göra laxfisket i Vänern mer attraktivt. Detta genom en ny strategi som bland annat innebär att en ny avelsanläggning byggs på land.

Den nya strategin ska gynna vildfödd Klarälvsfisk och dessutom säkra tillgången på odlad Gullspångsfisk. Det innebär att aveln på Klarälvsfisk upphör och istället ersätts med Gullspångsfisk.

Gullspångsfisk växer enligt Länsstyrelsen generellt sett snabbare och blir större och är därför attraktiv för fiske.

– Det här kommer man att märka i Vänern under de kommande åren, säger Anna Hagelin som är projektledare på Länsstyrelsen Västra Götaland, i ett pressmeddelande.

Klarälven blir ren vildlaxälv

Vad gäller arbetet med att bevara arter, ser det idag ganska ljust ut för både vildfödd Klarälvslax och vildfödd Klarälvsöring. Därför behöver de inte längre sättas ut med avseende på bevarande.

I stället innebär strategin att smolt av lax och öring av Gullspångsstam får ta över rollen som kompensationsfisk för minskat fiske på grund av kraftverksutbyggnad. Klarälven blir framöver en ren vildlaxälv.

Landbaserad odling

I den nya strategin ingår också att bygga en ny avelsstation på land i Gammelkroppa i Filipstads kommun. Med den hoppas aktörerna kunna säkra framtida odling och kompensationsutsättning av Gullspångsstam till Vänern.

Den nya strategin innebär också att avelsfisket på anläggningen i Forshaga avvecklas.

Aktörerna som tillsammans jobbat fram strategin för laxens framtid i Vänern är Länsstyrelserna i Västra Götaland och Värmland, Fortum Sverige AB, Gammelkroppa Lax AB samt Sveriges lantbruksuniversitet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer